Znamo, znamo, živimo u najsigurnijim vremenima od turističkih prevara s obzirom na to da putovanja baš i nema. Štoviše, i prevaranti su izgubili poslove za vrijeme koronavirusa! Svi smo pomalo "ispali iz đira" kada su putovanja u pitanju. 

Ošamućeni nakon godinu-dvije izolacije, možda neki zaborave da postoje i oni koji će uvijek rado iskoristiti činjenicu da su gosti u njihovoj zemlji izgubljeni, ne poznaju dobro teren, zbunjuju ih valuta i vrijednost robe…

Ne želimo ubijati romantiku budućih putovanja, ali bolje da to napravimo mi preventivno nego da se opečete jednom kad ste tamo. Stoga, evo nekoliko stvari na koje valja pripaziti.

1. Besplatni pokloni za 5 eura i ostale distrakcije

U nekim državama naići ćete na nasmiješene lokalce koji će vam nasred ulice pokloniti ružu uz neki kompliment ili dobrodošlicu. No ispostavi se da besplatan poklon ipak košta.

To posebno vole raditi parovima. Nakon što udijele ružu curi, pokušat će to naplatiti njezinu dečku, znajući da on (vjerojatno) ne želi ispasti škrt i odbiti. To mogu biti i narukvice prijateljstva ili mali suveniri koji naizgled ne vrijede ništa, dok vam ne objasne da zapravo vrijede nekoliko eura.

U radikalnijim situacijama pokloni mogu biti i diverzija za krađu. Dok vi ozareno primate ružu uz kontemplaciju „Ovaj moj mi ju godinama nije kupio...“, druga osoba može iskoristiti trenutak nepažnje da vam ukrade stvari iz torbe ili džepa. To se može dogoditi i kad vas netko „slučajno“ polije pićem zabivši se u vas u prolazu pa pokušava očistiti fleku. Samo pritom očisti i džepove.

Vidite li na cesti nekoga tko izvodi trikove pred publikom, slobodno uživajte, ali pripazite na stvari. Osobe koje rade performanse poput pronalaska loptice skrivene ispod čaša ili kakve akrobacije nisu nužno prevaranti, ali će prevaranti znati gdje se nalazi skupina turista (domaći stanovnici vjerojatno su to vidjeli stotine puta i ne zaustavljaju se) kojima je pažnja usmjerena na nešto drugo…

2. Lažni policajci koji „opraštaju“ za malo džeparca

Upadnete li u auto kod krivog taksista, možda će vam na vašem putu prema večernjem partiju ponuditi supstance za bolju zabavu. Uzmete li ih, zaustavlja vas policajac i naplaćuje veliku kaznu. Ima smisla, ali taj policajac može biti lažan. I što ćete onda? Žaliti se na policiji da vas je orobila policija dok ste kupovali drogu?

Isto tako je moguće da vas na ulici zaustavi lažni policajac koji će izmisliti problem zbog kojeg treba pregledati vaše dokumente i vizu, pa vam ga „oprostiti“ uz novac za kavicu.

3. Lopovi koji se brinu za vas

Nekad se uistinu šokiramo sposobnostima i trikovima lopova, no kada cijela vaša egzistencija ovisi samo o varanju ljudi – onda se potrudite da to varanje bude efikasno.

Tako će vam neki prići na ulici glumeći dobronamjerne stanovnike grada koji upozoravaju: „Pazite se, ovdje ima mnogo kradljivaca!“ Vi ćete instinktivno posegnuti za džepovima da provjerite jesu li vam stvari na mjestu, a njihovo oko memorirat će gdje ste posegnuli: lijevi ili desni džep, džep od jakne, torbu… I kasnije to iskoristiti protiv vas.

4. Kad se vožnja taksijem pretvori u panoramski razgled grada

Dugačke vožnje, smucanja po zabitima, pokušaji naplate nečega što ne postoji (npr. mostarina)… Nema zemlje u kojoj nema taksi prevara. Evo jednog trika koji mi koristimo u „divljijim“ gradovima: proučite cijene taksija i izračunajte koliko vam otprilike treba od točke A do točke B. Izdvojite toliku sumu novaca i pri ulasku u taksi pokažite vozaču. Pitajte ga da li je to dovoljno jer nemate više. Ako je i imao kakav lukav plan, odustat će u startu, a teško da će vas odbiti jer je to realna zarada.

Također, prilikom plaćanja uvijek držite novce na oku kako biste izbjegli trikove poput vraćanja lažnih novčanica ili pokušaja uvjeravanja da ste mu dali novčanicu manje vrijednosti (naročito u zemljama u kojima su strane valute, pa vas netko lako uvjeri da ste dali 10 umjesto 100). Po ulasku u hotel, držite na oku i prtljagu da vam se ne bi dogodilo da taksist u žurbi izbaci vaše kofere i nestane, a da je pritom zadržao neku manju torbicu.

5. Lažne peticije i donacije

Tko je prije pandemije hodao turističkim žarištima Hrvatske, mogao je naići na sljedeći prizor: pojedince koji (često glumeći gluhonijeme osobe) pružaju prolaznicima papir koji naizgled izgleda kao kakva peticija za poboljšanje statusa osoba s invaliditetom.

Isprva nije jasno da se radi o ikakvom obliku donacije, sve dok ne primite kemijsku i ispunjavajući rubrike ugledate kućicu u koju trebate upisati donaciju. Naravno, u tom trenutku za većinu je već kasno – dovedeni u neugodnu situaciju, vade novčanik i pružaju novac koji nažalost ne ide potrebitima za koje piše.

6. Naizgled nesposobni prodavači u dućanu

Popularna varka u dućanima (osim samih cijena) je ona u kojoj prodavač glumi da priča na mobitel dok vas poslužuje, a zapravo fotografira vašu karticu. Policija je najviše ovih slučajeva zabilježila u Barceloni. 

Drugi čest scenarij jest nepodnošljivo spor prodavač koji broji ostatak kao da nema sutra. Vama avion kreće za par sati i cupkate s noge na nogu u želji da vam već jednom vrati ostatak. A on baš na to i računa dok glumi da računa. Nestrpljivi turisti zgrabit će ostatak, zahvaliti se i produljiti dalje, ne primijetivši da su dobili puno manji ostatak nego što su trebali.

7. Lažne karte za preskakanje reda

Dok čekate u dugačkom redu ispred muzeja, naročito u gradovima kao što su London ili Pariz, možda vam priđe naizgled službena osoba i ponudi skuplje karte pomoću kojih možete zaobići red. Kupite li ih, ne samo da ćete zaobići red već možete odmah zaobići i taj muzej jer su karte lažne. Prije posjeta takvim ustanovama provjerite na njihovim službenim stranicama koje su mogućnosti da ne biste nasjeli na fore.

8. Znajte svoje novčanice

Pri plaćanju u trgovini, prodavač bi vam mogao reći da vaša novčanica nije ispravna. Potom odlazi u prostoriju iza blagajne da ju „ispita“ i vraća se s tužnom viješću da je vaša novčanica lažna te da ju ne može prihvatiti. Vi mu dajete drugu, ne znajući da je zapravo u prostoriji zamijenio vašu ispravnu novčanicu za lažnu koju vam je vratio.

On je upravo poduplao svoju zaradu, a vi ste završili s lažnom novčanicom. Ovo je primjerice bio čest slučaj s famoznom novčanicom od 1 000 bahta na Tajlandu koja je zadala glavobolje i tajlandskim vlastima.

9. Promotori sumnjivih klubova – sad ga vidiš, sad ga ne vidiš

U mjestima s razvikanim noćnim životom, možete naići na brojne promotore noćnih klubova – obećavši vam odličan provod, nezaboravne scene, jeftina pića, dovodi vas u (možda čak i dobar) klub u kojem ste prepušteni uživanju.

No, nakon dobre zabave slijedi hladan tuš: stiže račun od kojeg padate u nesvijest, shvativši da vam je naplaćeno i ono za što ste mislili da je besplatno. Taman što poželite uperiti prst u glavnog krivca, shvaćate da je nestao.

10. Hotel Glavobolja – od poziva s recepcije do nepostojeće dostave hrane

Nažalost, ni u četiri zida svog hotela ne možete sa stopostotnom sigurnošću očekivati – sigurnost. Kombinacije su brojne. Ponekad vas u sobi može dočekati letak za dostavu hrane, a kad ih nazovete i naručite, tj. date svoj broj kartice, dobijete samo dug na računu i ostanete gladni.

Tu je i lažni „Free Wi-Fi“ koji zvuči primamljivo i službeno (?) no nemojte riskirati već se raspitajte na recepciji za hotelski Wi-Fi.

Također, ne vjerujte pozivima s recepcije, naročito u kasne noćne sate, koji s vama žele razriješiti problem vezan uz vašu karticu. Brojni su pali na ovaj trik, baš zato što kasno uvečer nisu imali volje osobno sići na recepciju i provjeriti u čemu je problem, kojeg obično nema.

Za kraj...

Nakon svega navedenog ostajanje doma se možda ne čini tako loše, no to vas ne treba spriječiti u planiranju putovanja ili vam ubiti povjerenje u druge ljude. Samo budite oprezni(ji) sa svojim podacima i stvarima - sigurni smo da ćete se s putovanja vratiti s prelijepim uspomenama i bez ikakvih neugodnih iskustava.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju