Pateira de Fermentelos najveća je prirodna laguna na Pirenejskom poluotoku, zahvaljujući kojoj se i portugalsko selo smješteno na 17 kilometara od popularnog Aveira sramežljivo pojavljuje na radaru turista.

Selo Fermentelos i laguna koja na karti podsjeća na talijansku Čizmu dobro su čuvana tajna središnjeg Portugala, pa tek malobrojni turisti koji hrle u Aveiro odlaze na mjesto na kojem mogu odmoriti mozak i osjetiti mir – a kad konačno i pronađu taj biser, nepovratno se zaljubljuju.

Veličina lagune ne može se odrediti „u kilometar“ jer se stalno mijenja – ovisno o dobu godine i količini padalina. Od prosinca do travnja Pateira de Fermentelos naraste i do šest kilometara.

Najbolje je vrijeme za posjet drugi dio godine, od svibnja do rujna, pa odlučite li se baciti na istraživanje netaknute prirode, proučavati ptice, zečeve i druge životinje koje se mogu naći u tom parku prirode, ovo je sjajno vrijeme za kupovinu avionskih karata, samo provjerite upute za putovanje u Portugal.

Osim promatranja životinja, laguna je idealno mjesto za pješačenje, SUP, vožnju kajakom ili meditiranje. Zapravo, sve što vam padne na pamet osim plivanja jer je previše blatnjava. Da Pateira ao Águeda jedna je od ruta kojom se može krenuti u istraživanje; dugačka je 14 kilometara, ali nije zahtjevna.

Pateiru nevjerojatno lijepom, ali i ugroženom čini vodeni zumbul. Invazivna vrsta građanima daje pune ruke posla jer je moraju redovito uklanjati kako se ne bi previše proširila.

Pod nadzorom od 0 do 24: Grad straha koji usisava kuće i automobile +0 Berezniki

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju