Laponsko narodno kazalište, laponska srednja škola i škola za uzgoj sobova uskoro će se naći pod jednim krovom. U pokrajini Kautokeino na sjeveru Norveške, a podjednako blizu Finskoj i Švedskoj, odnosno na području Sápmija, regije koje tradicionalno naseljavaju Laponci ili - kako se sami nazivaju - Sámi, središte je njihove kulture i ovdje se već nalaze laponsko sveučilište, parlament i Laponski nordijski instutut, a sada je u tijeku i izgradnja ovog posebnog objekta kulturno-obrazovne namjene.

Tradicija kao inspiracija

Na natječaju koji je u lipnju 2021. objavila Norveška vladina agencija za izgradnju pobijedio je artitektonski prijedlog Čoarvemátta koji potpisuju biro Snøhetta uz Econor, 70°N arkitektur i umjetnika Joara Nanga. Vizija projekta interpretacija je laponske arhitekture s referencama na tradicionalne zanate, materijale i sklad s prirodom, a zaobljene linije i prirodni materijali učinit će novu zgradu prirodnim dijelom krajolika.

Čoarvemátta - 3 Čoarvemátta - 3 (Foto: Snøhetta)

Zgrada je zamišljena tako da svojim oblikom stvara različite prostore i prilagođava se potrebama ustanova koje će u njoj djelovati. Vanjski prostori također nisu zanemareni. Zgrada se otvara gostoljubivim glavnim ulazom i predvorjem koje je središte svih aktivnosti. Prostori za održavanje programa vidljivi su s ulaza, a prostor oko zgrade ne nameće se krajoliku i prirodno se dijeli u više zona za potrebe korisnika.

Sinergija programa, arhitekture i prirode

Čoarvemátta - 2 Čoarvemátta - 2 (Foto: Snøhetta)

Središnje mjesto zgrade i prirodno mjesto susreta je predvorje. Zaobljene linije, izložene drvene grede i krovni prozor inspirirani su tradicionalnom arhitekturom lavvua. Ovdje će se odvijati aktivnosti kao što su duodji – izrada tradicionalnih laponskih rukotvorina, kuhanje ili kazališne predstave. Od predvorja - vestibula, zgrada se proteže u tri različita smjera, vizualno i funkcionalno prilagođavajući se krajoliku, dok u sebi sadrži širok raspon sadržaja.

Sve su funkcije okupljene pod istim krovom kako bi se stvorila sinergija između sudionika najrazličitijih programa, kazališta i škole, ali i arhitekture i krajolika.

U potonjem arhitekti iz Snøhette pravi su majstori, a ovo je tek jedan u nizu projekata kojima iskazuju duboko razumijevanje prirode, divljenje i poštovanje.

 

Jedno s okolinom: Hit-kućice koje "upijaju" prirodu i u kojima mnogi žele uživati bez obzira na cijenu Bolder Norveška - 1 Bolder Norveška - 15 Bolder Norveška - 3 +11 Bolder Norveška - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju