Na liticama Lysefjorda, jednog od najspektakularnijih norveških fjordova dugog 42 kilometra, smještene su kućice za odmor The Bolder Lodges. Uzdignute su od tla, pa izgledaju kao da lebde, a njihov položaj na vrhu litice dramatično naglašava kontrast između fjorda i planine. Izgrađene su da bi pružile posebno iskustvo uživanja u prirodi, ali i s velikim poštovanjem prema njoj.

Osmišljene da se stope s krajolikom i ostave minimalan trag u prirodi, diskretno su smještene u postojeći teren, a kako nemaju klasične temelje, već stoje na velikim betonskim stupovima, mogu se jednom maknuti, a lokalitet će se potpuno obnoviti. Isto vrijedi i za prilaze kućicama, kao i za rasvjetu oko njih – izdignuti su iznad tla, pa su neznatno utjecali na krajolik i mogu se sasvim iz njega ukloniti.

Dizajn podređen prirodi

Iznutra je je sve podređeno pogledu i svaki dio kuće upućuje vas na uživanje u prirodi: staklene stijene brišu granicu unutarnjeg i vanjskog, zatvorenog i otvorenog prostora, tako da ste u sigurnom gnijezdu koje vas čuva od pogleda i oštrog vremena, a u istom trenutku lebdite nad fjordom i gledate spektakularnu panoramu koja se neprestano mijenja.

Bolder Norveška - 4 Bolder Norveška - 4 (Foto: The Bolder)

Projekt Bolder ideja je lokalnog investitora Toma Bjartea Norlanda, a izveden je u suradnji norveškog arhitektonskog biroa Snøhetta i danskog brenda za uređenje interijera Vipp. Kućice za odmor nalaze se u blizini mnogih planinarskih staza i prirodnih atrakcija, od kojih je u ovome kraju najpoznatija 604 metra visoka okomita stijena Preikestolen, a dizajn kućica i zamišljen je da vas zagrije nakon čitavoga dana u prirodi i da vam ponudi još vizura u kojima ćete uživati na kraju dana, ušuškani nakon cjelodnevnog hodanja, sa šalicom toplog čaja koja će vam ugrijati ruke.

A kako je tek probuditi se iznad fjorda i ujutro prvo ugledati njegovu duboku plavu boju negdje daleko, daleko ispod sebe, vjerojatno se mora iskusiti. Dizajn kućica igra se s perspektivom na više razina, one zrcale same, zrcale okolnu prirodu, upijaju nebo kroz veliki krovni prozor i lagano se ljuljaju kada puše.

Ovdje ste doista jedno s prirodom, a to je i glavna ideja dizajna. Drvo i kamen koji su izvađeni prilikom pripreme gradilišta iskorišteni su u kućama, cedar kojim su kuće obložene posivjet će s vremenom pa će i kućice biti sve teže uočiti u pejsažu. U minimalistički uređenom interijeru korišteni su prirodni materijali, zemljani tonovi i ravne plohe, tako da je je svaki drugi doživljaj prigušen, odnosno da sve u svom jedinstvenom dizajnu upućuje oko na prirodu i slavi je s velikim poštovanjem.

Tri od četiri kućice mogu se unajmiti od 1. veljače, a četvrta kućica bit će otvorena u proljeće 2023. Pogađate, već su rezervirane mjesecima unaprijed. Cijena je 980 eura za dvije noći vikendom, a preko tjedna je gotovo upola manja.

 

Kako se Norvežani nose sa zimom? Formula sa sjevera koja može uljepšati mračne i hladne dane Norveška Svalbard, Norveška Trondheim, Norveška - 8 +3 Bergen - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju