Vanuatu, otočna država u jugozapadnom dijelu Tihoga oceana, oko 2000 km sjeveroistočno od Australije, ima 82 otoka, od kojih je 65 naseljeno. Jedan od većih je Tanna, koji krije neobičnu priču u tom izoliranom dijelu svijeta. Kada je u travnju prošle godine u stotoj godini preminuo princ Philip, vojvoda od Edinburgha i suprug britanske kraljice Elizabete, dva sela na otoku Tanna osobito je pogodila tužna vijest. Naime, pripadnici plemena otoka Tanna štuju  princa Philipa kao božanstvo.

Prema legendi koju pleme prenosi iz generacije u generaciju, sin planinskog duha putovao je preko mora u daleku zemlju prije nego što se oženio moćnom ženom i vratio kući.

Stanovnici sela Yaohnanen i Yakel vjeruju kako je upravo princ Philip bio sin koji se spominje u legendi, a nakon što je vojvoda od Edinburgha posjetio udaljeni otok 1974. godine, vjerovanje se dodatno učvrstilo.

"Nakon Philipove smrti pripadnici plemena vjerojatno će se usredotočiti na kralja Charlesa", rekao je Kirk Huffman, znanstveni suradnik u Australskom muzeju i počasni kustos Nacionalnog muzeja u Nacionalnom kulturnom centru Vanuatu i dodao:

"To nema nikakve veze s 'obožavanjem bijelog čovjeka', pleme vjeruje da je vojvoda od Edinburgha porijeklom s njihova otoka."
Huffman objašnjava kako će Charles, kao sin njihova čuvara, postati važna ikona. Iako poštuju kraljicu, u njihovoj kulturi ne postoji kultura kraljeva i kraljica, stoga joj ne daju veliki značaj.

Pleme Dani - 1 Putovanja Raj na zemlji u kojem se ne pitate što je, nego jesam li ja za ručak

Kada je kralj Charles posjetio Vanuatu prije četiri godine, proglašen je visokim poglavicom i popio je gutljaj posebne kave koja se čuva samo za svečane prilike. Taj se napitak zadnji put prije toga pio kada je pokojni vojvoda od Edinburgha posjetio otok. Taj je događaj bio od iznimnog značenja za pleme. Obiteljske fotografije koje im je poslala kraljevska obitelj na zabačenom otoku čuvaju se kao vrijedne relikvije, a otočani smatraju kako imaju neprocjenjivu vrijednost. Počast svojim zaštitnicima pleme pridaje ritualnim plesom tijekom kojeg se posebno izlažu i darovi kraljevske obitelji.

Tanna Tanna (Foto: Shutterstock)

Postoji vjerovanje da će se princ Philip vratiti, makar u duhovnom obliku, u svoj dom, na Tannu, i neće se zaboraviti, bez obzira na Charlesa. No Tanna nije posebna samo zbog kulta princa Philipa nego i zbog fascinantne prirode. Dugačak 40 i širok 19 kilometara, otok je dom 30 tisuća stanovnika koji većinom žive u slamnatim kolibama u planinama.

Glavna atrakcija otoka je aktivni vulkan Yasur, nad kojim se nadvija gusti oblak dima i služi poput kakva putokaza za posjetitelje koji su dovoljno hrabri da se približe užarenom krateru. Obilazak vulkana dopušten je uz pratnju, ali na vlastitu odgovornost jer su povremene erupcije česte. Užarena lava oboji zrak i do 200 metara iznad kratera. Prema vulkanu se ide iz malog centra za posjetitelje u podnožju planine, a nakon kratke vožnje slijedi strma šetnja do ruba kratera. U podnožju planine nalazi se zaljev s toplim izvorom koji stanovništvo koristi umjesto bojlera.

U selima kao što su Yakel, Ikunala i Imaio nema škola, trgovina, TV-a ili interneta, pa su posjetiteljima otoka Tanne ta mjesta izvrsna prilika da otputuju u prošlost, proučavajući kulturu koja je tisućama godina nepromijenjena. Njihovu religiju, umjetnost i misticizam, koji se prenose kroz usmenu povijest i lokalne legende, najbolje će opisati lokalni vodiči s kojima je dopušteno razgledati sela.

Pleme Mbuti: Neobičan život najnižih, a najsnažnijih žena na svijetu Mbuti pleme - 1 Mbuti pleme - 2 Mbuti pleme - 3 +1 Mbuti pleme - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju