Tvrđava Krasna gorka, koja se naziv još i Crvena utvrda sagrađena je na obali Baltičkog mora kako bi zaštitila tadašnju rusku prijestolnicu Sankt Peterburg, grad na deltastom ušću Neve u Finski zaljev, koji je u 18. stoljeću bio najveća ruska luka i jedan od najljepših europskih gradova. Krasnoj gorkoj pridružila se i utvrda "Seraya loshadj" (Sivi konj) izgrađena 8 km zapadno, a služila je obrani prilaza prema glavnoj utvrdi.

Do 20. stoljeća Krasna gorka dobila je novo, ojačano lice. Do utvrde je vodila posebna željeznica za opskrbu streljivom i granatama. Tijekom Prvog svjetskog rata branila je tadašnji Petrograd vojskom koja je brojila po 2000 pripadnika artiljerije i pješaštva. Neprijatelj je zaustavljen, a tvrđava spašena. U kolovozu 1918., tijekom snažne oluje koja je izazvala eksplozije poginulo je na desetke vojnika.

U Drugom svjetskom ratu Lenjingrad je bio 872 dana pod jednom od najgorih opsada u povijesti ratovanja, tijekom koje je gotovo u cijelosti bio razoren, a umrlo je više od 650 tisuća stanovnika, ponajviše od gladi. Osvajanjem Lenjingrada Nijemci bi zavladali pomorskom lukom i velikim željezničkim čvorom za opskrbu, no to se nije dogodilo.

Krasnaya Gorka - 1 Krasnaya Gorka - 1 (Foto: Profimedia.hr)

Uspješna obrana grada bila je jedna od ključnih sovjetskih (i savezničkih) pobjeda, a Krasna gorka je odigrala važnu ulogu u zaštiti kada su se Nijemci početkom rujna 1941. približili Lenjingradu i stigli do Finskog zaljeva. Izolirali su područje dugačko 65 km duž obale Baltika - no vojnici Crvene armije i mornari Baltičke flote su ga u konačnici uspješno obranili. Njemačke snage neprekidno su bile pod udarom paljbe brodske artiljerije Baltičke flote i teške artiljerije s utvrde Krasna gorka.

Nakon što je rat završio, tvrđavu je počeo nagrizati zub vremena, pa je Krasna gorka pala u zaborav. No brojni prolazi, nekadašnja podzemna skladišta municije, skloništa i prostorije u kojima se razgovaralo o taktikama obrane i dalje svjedoče o burnim vremenima.
Danas je omiljena destinacija zaljubljenika u ratni turizam koji ondje dolaze baciti pogled na oružje koje se koristilo u Drugom svjetskom ratu, podzemne tunele i sovjetske rakete.

Krasnaya Gorka - 2 Krasnaya Gorka - 2 (Foto: Profimedia.hr)

Turistički vodiči napominju posjetiteljima da pripaze gdje staju jer se još uvijek može naći ponešto zalutalog streljiva u mračnim kutcima. Najniži dijelovi su potopljeni, a u potrazi za oružjem istražili su ih i ronioci. Zabilježeni su i nesretni slučajevi lokalaca koji bi na svoju ruku krenuli u istraživanje tvrđave pa bi kobno završili zbog oružja na koje bi naišli.

U muzeju posjetitelji mogu doznati više o burnoj ruskoj prošlosti. No Krasna gorka nije posebna samo zbog uzbudljivih ratnih zbivanja. Prema ruskoj legendi, oni koji se vjenčaju na Krasnoj gorkoj nikad se neće razvesti, a u proljeće su se ondje održavali rituali kojima su se štitila okolna sela od nesreća, na kojima muškarci nisu smjeli prisustvovati.

Rusko blago: Divovska rupa iznad koje se helikopteri ne usude letjeti Mir Mir - 3 Mir - 2 +1 Mir - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju