Uragani, koji se još nazivaju ciklonima i tajfunima, nastaju nad oceanima u tropskim predjelima, kada zbog velikog isparavanja morske vode dolazi do naglog pada tlaka zraka. Radi se o snažnim vjetrovima koji pušu u vrtlogu oko središta vrlo niskog tlaka. Za razliku od tornada, uragan je puno veći i traje dulje – nekad čak i danima. Tornado traje od nekoliko sekunda do jednoga sata. I dok  uragani nastaju nad vodenom površinom, tornado obično nastaje na kopnu prilikom susreta hladnog i toplog zraka.

Promjer uragana najčešće se kreće od 80 do 600 km, a može biti visok od 8 do 15 km. Osim snažnog vjetra, razvija i grmljavinske oblake (kumulonimbuse), s mjestimičnim jakim pljuskovima. Uraganski vjetrovi na moru mogu razviti ogromne valove, a prilikom prelaska na kopno izazvati katastrofalna razaranja.

Naziv uragan odnosi se na jake tropske ciklone u sjevernome dijelu Atlantskog oceana, Karipskom moru, Meksičkom zaljevu, zapadnome dijelu južnog Pacifika i jugoistočnome dijelu sjevernog Pacifika. U Indijskom oceanu, Bengalskom zaljevu i Arapskom moru tropski cikloni poznati su pod imenom ciklon, a u zapadnome dijelu sjevernog Pacifika, Kini i Japanu tajfun.

Uragan - 3 Uragan - 3 (Foto: Shutterstock)

Uragani su jedine vremenske nepogode koje dobivaju imena kako bi ih se lakše razlikovalo i pratilo. Sve do ranih 1950-ih tropske oluje i uragani pratili su se po godinama i redoslijedu kojim su se pojavljivali, ali stručnjaci su s vremenom zaključili da je korištenje kratkih i lako pamtljivih imena najjednostavnije. Osim toga, tako su i smanjili zabune u slučajevima kada se više oluja pojavilo u isto vrijeme.

SAD je 1953. počeo koristiti ženska imena za oluje, a do 1978. i muška i ženska imena korištena su za razlikovanje oluja sjevernog Pacifika. Praksu imenovanja uragana i oluja isključivo ženskim imenima ubrzo su počele pratiti i zemlje poput Australije i Novog Zelanda. Naravno, to nije nimalo oduševilo žensku populaciju meteorologa i znanstvene zajednice. Prva koja je javno istupila protiv te prakse bila je Roxcy Bolton. Isticala je kako nije fer to što se žene tako proizvoljno poistovjećuje s katastrofama, te pokrenula kampanju za "ravnopravnost" – neka dio uragana nosi i muška imena.

Danas je za odabir imena zadužena Svjetska meteorološka organizacija (WMO), koja ima strogu proceduru. Popis imena rotira se svakih šest godina, ali u slučaju strašnih oluja s velikim brojem žrtava ta se imena brišu s popisa imena koja će se koristiti u budućnosti.

Popis za 2023. koji počinje s Arlene i završava s Whitney ponovno će se koristiti 2029. godine. Među značajnijima su: Katrina, strašna oluja koja je pogodila New Orleans 2005. (koju je zamijenila Katia) i Floyd, umjesto kojeg je stigao Franklin.

U 2017. u povijest su otišla imena Harvey, Irma, Maria i Nate. U mirovinu je 2021. otišlo ime Ida, a kad se taj popis ponovno bude koristio 2027., zamijenit će je Imani. Prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji, od 1953. godine povučena su 94 imena.

Uragan - 5 Uragan - 5 (Foto: Shutterstock)

Nekada su se imena oluja birala nasumično. Primjerice, oluja koja je pogodila brod po imenu Antje i uništila mu jarbol nazvana je "Antjeov uragan". Stotinama godina imena oluja birala su se po danima svetaca ili mjesta koja su pogodile, poput uragana Galveston iz 1900. Tek su kasnije meteorolozi počeli slijediti abecedni sustav, pri čemu bi ime prvog uragana sezone počinjalo s A, drugi bi počinjao na slovo B i tako dalje.

Hippomane mancinella Zanimljivosti Najopasnije na svijetu: Drvo ispod kojeg se ne biste trebali sakriti kada pada kiša

Jeste li znali?

  • Naziv uragan dolazi od riječi hurucane Taino Indijanaca, što znači 'zao duh vjetra', a naziv ciklon dolazi od grčke riječi koja znači 'krug'. No ta atmosferska pojava ima još mnogo imena. Na sjeveru Tihoga oceana zove se tajfun (kineski: veliki vjetar), a u Australiji se zove willy-willy.
  • Postoji nekoliko vrsta ciklona: tropske depresije (kada vjetar puše brzinom od 37 do 63 km/h), tropske oluje (brzina vjetrova između 64 i 118 km/h) i  uragane, kada vjetrovi premašuju brzine od 118 km/h.
  • Najveći broj tropskih ciklona nastaje na oceanima u sjevernome dijelu tropske zone Tihog oceana - oko 32 godišnje, kada temperatura vode nije niža od 26 °C
  • Svake sekunde veliki uragan oslobodi energiju 10 atomskih bombi.
  • Uragani koji se sporo kreću proizvode više oborina i mogu uzrokovati veću štetu i poplave od bržih, snažnijih uragana.
  • Prvi uragan u godini dobiva ime koje počinje slovom A.
  • Sezona uragana je od lipnja do studenog kada su mora najtoplija, što su idealni uvjeti za razvoj uragana.
  • Planet Jupiter ima uragan koji traje dulje od 300 godina i veći je od Zemlje
  • Uragan Dorian, razorni uragan pete kategorije, najintenzivnija je zabilježena tropska ciklona koja je pogodila Bahame, a smatra se najgorom prirodnom katastrofom u povijesti zemlje. Dorian se pojavio u rujnu 2019. s maksimalnom brzinom vjetra od 295 km/h.
  • Prvi Europljanin koji je opisao uragane bio je glavom i bradom Kristofor Kolumbo još 1495. godine.
  • Jedan od najgorih uragana u povijesti bio je ciklon Bhola, koji je krajem 1970. pogodio Istočni Pakistan, pri čemu je pola milijuna ljudi nastradalo zbog strašnih poplava.

Spužvasti gradovi: Genijalan projekt koji pomaže protiv poplava Park Yuweizhou u Nanchangu - 5 Park Yuweizhou u Nanchangu - 4 Park Yuweizhou u Nanchangu - 2 +1 Park Yuweizhou u Nanchangu - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju