Recept za Tekapo, jedno od najljepših jezera na svijetu uključuje vodu i kamenu prašinu koju su oblikovali ledenjaci. Ta su se dva sastojka miješala milijunima godina i zatim ostavila da miruju dok ljudi ne nasele Južni otok Novog Zelanda.

To idilično mjesto u podnožju planine John krasi boja kakva se ne može vidjeti na puno drugih mjesta na Zemlji. Tirkizno plava nijansa rezultat je okolnih ledenjaka koji su svojim djelovanjem stvotili "kameno brašno".

Komadići stijena, koji se smrznu u ledenjaku, djeluju kao sitan pijesak u brusnom papiru. Kako se ledenjak kreće, mali komadi stijena u ledu, bruse i usitnjavanju stijenu na podlozi, stvarajući sićušno kameno brašno.

Kada je količina kamenog brašna vrlo velika, voda koja se topi bude sive boje. Upravo je ono "glavni krivac" za nestvarnu ljepotu jezera, koje u kombinaciji s vrhovima pod snijegom i divljim biljem čini razglednicu za pamćenje.

Jezero Tekapo noću gotovo da nitko i ne gleda jer su svi pogledi upereni u nebo. Budući da je ondje svjetlosno onečišćenje minimalno, Međunarodna udruga za tamno nebo (International Dark-Sky Association) proglasila ga je jednim najboljih mjesta na svijetu za promaranje zvijezda.

Radi promicanja svjesnosti o problemima udruga je izradila program "Međunarodna mjesta tamnog neba" kako bi se zaštitile lokacije iznimna noćnog izgleda za buduće generacije, a upravo je Tekapo jedno od mjesta koje treba sačuvati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju