Na zemlji nema puno mjesta na kojima možemo vidjeti najstarije „žive fosile“, poznate kao stromatoliti, koji pružaju uvide u evolucijsku povijest planeta. Zanimljivi oblici čije ime potječe od riječi za podlogu i stijenu jedni su od prvih fizičkih dokaza o postojanju života. Stromatoliti daju naznake kako je Zemlja mogla izgledati milijarde godina prije, kada su ti fosili i nastali.

Živi fosili mogu narasti do visine od metra, ali jako polako: rastu oko 0,3 mm godišnje. Najstariji stromatoliti na svijetu nalaze se u zapadnoj Australiji i imaju oko 3,5 milijarde godina, no ti zanimljivi oblici mogu se vidjeti i puno bliže – na otoku Pagu ili pak na „turskim Maldivima“, na jezeru Salda. Stromatoliti se uglavnom mogu vidjeti uz jezera visokog saliniteta, no u Turskoj se nalazi najveće nalazište slatkovodnih živih fosila.

Turski i američki znanstvenici koji su istraživali obale jezera Salda otkrili su sedimente koji su formirani pomoću mikroba, a NASA-ini stručnjaci žele provjeriti nalaze li se i na Marsu te otkriti vjerojatnosti postojanja života na drugim planetima.

O tome kako su tijekom pripreme za lansiranje Perseverancea na Mars NASA-ini znanstvenici otkrili kako naslage kamena i minerala koje su proučavali na obalama jezera Salda podsjećaju na ono što Perseverance može pronaći na Marsu, piše i Zimo.

Iako se naziva turskim Maldivima, na lijepom, vulkanskom jezeru ne treba očekivati visoke temperature. Salda se nalazi na visini od 1160 metara pa je idealno utočište za one koji žele pobjeći od vrućeg ljeta, a pritom i iskusiti dobrobiti ljekovitog blata koje se preporučuje onima s dermatološkim tegobama i bolestima – ili tek diviti krajoliku koje kao da je s nekog drugog planeta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju