Keramika, tekstil, rukopisi, umjetnička djela, astrolabovi i kaligrafija u Iranu imaju poseban značaj. Ne samo zato što su važan dio povijesti već i zbog svoga specifičnog izgleda. Kao i mnogi drugi predmeti, ukrašeni su tradicionalnim iranskim minijaturama čija cijena može dosegnuti i do vrtoglavih 20.000 eura. Ako posjetite Iran, možda ćete poželjeti minijaturu kupiti kao suvenir, no za to ćete trebati malo dublje posegnuti u džep.

Iranska, odnosno perzijska minijatura simbol je iranske umjetnosti. Radi se o minijaturnim crtežima na različitim predmetima kao što su keramika, tekstil, papir, pa čak i devine kosti. Specifična je za zapadni dio Irana, a danas najrjeđe predmete sačuvane iz davne prošlosti možete vidjeti u muzejima.

Što je minijatura?

Minijatura je francuski izraz koji označava sićušnu kopiju prirode, a iranska se razlikuje od europskih i azijskih. Sličnosti s kineskim, japanskim i europskim jako je malo, a razlikuje ih velika posvećenost i bogatstvo delikatnih detalja i male dimenzije na kojima se izrađuju. Da biste pojedine vidjeli onako kako je to umjetnik htio, trebat će vam povećalo.

Od drugih ćete ih razlikovati po tome što na prvu izgledaju kao da su izrađene bez nekakvog posebnog pravila jer elementi na crtežima jednostavno prelaze jedni preko drugih i svijetlih su i čistih boja od mineralnih pigmenata. Minijature su se često oslikavale na naslovnice knjiga ili su kao zasebno umjetničko djelo spremane u album naziva "muraqqa".

Jedinstvena na svijetu: Džamija koja skriva iznenađenje u duginim bojama Džamija Nasir al-Mulk - 4 Džamija Nasir al-Mulk - 5 Džamija Nasir al-Mulk - 8 +4 Džamija Nasir al-Mulk - 7

Perzijska umjetnost za vrijeme Islama nije u potpunosti zabranjivala ljudski lik na minijaturama, no veći je fokus bio stavljen na prikazivanje figura. Naime, minijatura se smatrala privatnim djelom umjetnika i budući da se čuvala u knjigama ili albumima, vidjeli su je samo oni za koje je umjetnik odlučio da to mogu.

Povijest minijature

Ovaj stil oslikavanja postao je značajan u Iranu još u 13. stoljeću, a poseban uspon doživio je u 15. i 16. stoljeću. Karakterističan je po mnoštvu boja i najsitnijih detalja koji su ukomponirani na malene predmete, a teme su mitologija i religija. Vjeruje se da je iranski prorok Mani bio poznati umjetnik i smatra ga se pionirom ove vrste umjetnosti koja datira još u davno 3. stoljeće prije Islamske ere.

Kako se izrađuje minijatura

Umjetnici koji se danas bave ovim zanimljivim poslom minijature izrađuju u osnovnih pet koraka. Prvi je sama vizualizacija i dizajniranje koje se temelji na mašti, gotovo nikad na temelju određenih modela. Zatim slijedi slikanje i nanošenje različitih boja, kada veliku pažnju posjećuju tome da dobivena kombinacija bude proporcionalna. Nakon toga umjetnik nanosi detalje te završava upotrebom bijelog praha.

Izrada iranskih minijatura Izrada iranskih minijatura (Foto: Tibor Huzjan)

Oslikavanje na devinim kostima

Umjetnici često s oslikavanjem započinju na papiru i svili, a zaista je posebno upravo oslikavanje na devinim kostima. Proces započinje tako da se devine kosti smrve u prah i pomiješaju s ljepilom te se zatim posebnim postupkom spljošte u tanke listove koji su spremni za ukrašavanje.

Gdje vidjeti ovu vrstu umjetnosti

Minijature možete istražiti u Nacionalnom muzeju Irana u Teheranu, a posjetiti možete i Isfahan kao mjesto koje je nekad bilo žarište iranske minijaturističke umjetnosti. Uputite se do Chehel Sotouna, Ali Qapua, Hasht Beheshte, Qeisarie bazaara u Isfahanu, kuće Boroojerdi u Kashanu i Chehel Sotouna u Qazvinu.

Cijena minijatura i gdje ih kupiti

Cijene minijatura mogu doseći do vrtoglavih 20.000 eura, a računaju se na temelju detalja koji se na njima nalaze, vremena potrošenog na izradu, kvalitete materijala koji se koristio i, naravno, reputacije autora, odnosno njegova potpisa. Kupiti ih možete izravno od umjetnika, koji su često pozicionirani u blizini atrakcija ili na bazaarima.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju