Ako ste se u šetnji šumom iznenadili ili čak uplašili ugledavši pougljenjene prste kako pokušavaju odgurnuti srušeno deblo koje ih je „poklopilo“, vjerojatno ste susreli gljivu priličnog plastičnog imena – mrtvačevi prsti. Riječ je o gljivi Xylaria polymorpha, mješinarki baš poput tartufa, ali bez hranjive i gastronomske vrijednosti.

Gljiva mrtvačevi prsti - 2 Gljiva mrtvačevi prsti - 2 (Foto: Shutterstock)

Ove gljive plaše šetače diljem svijeta. Rasprostranjene su u Europi, a ima ih i u Aziji, Australiji i Oceaniji, Africi i Sjevernoj Americi. Najčešće susreću u bukovim šumama, a vole i stabla jabuke, javora, bagrema i brijesta. Rastu iz panjeva ili srušenog i trulog drveća, zbog čega ih nije lako primijetiti, ali kada ih na takvom staništu ugledate, dojam je još jeziviji.

Gljiva mrtvačevi prsti - 5 Gljiva mrtvačevi prsti - 5 (Foto: Shutterstock)

Ime su dobile zbog toga što redovito imaju više duguljastih izdanaka koji su na vrhu zaobljeni i visoki 3 do 8 centimetara, zbog čega dobro glume ljudske prste - i na rukama i na nogama. Mlade gljive (jer neobično zvuči „mladi mrtvačevi prsti“) svijetle su boje, sivkaste ili sivosmeđe, i takve susrećemo u proljeće, a kako stare postaju sve tamnije pa do kasne jeseni postaju gotovo crne, drvenaste i prekrivene grubim bradavičastim izraslinama.

Gljiva mrtvačevi prsti - 3 Gljiva mrtvačevi prsti - 3 (Foto: Shutterstock)

Meso ove gljive bijele je boje, ali vrlo tvrdo i sve drvenastije kako stari, pa se zbog toga ne jedu, iako nisu otrovne. Osušene se koriste u ajurvedskoj medicini.

Gljiva kao niti jedna druga: Ljekovita lavlja griva koja ima okus poput škampa Lavlja griva - 4 Lavlja griva - 3 Lavlja griva - 2 +0 Lavlja griva - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju