Istraživanja u SAD-u pokazala su kako prosječan Amerikanac potroši čak dva i pol dana godišnje tražeći stvari koje je izgubio. Tko se nije zatekao u situaciji da ne zna gdje je ostavio ključeve, daljinski, novčanik, naočale, mobitel…? A psiholozi i sociolozi ustanovili su kako milenijalci gube svoje stvari čak dvostruko češće nego prijašnje generacije.

Posljedice mogu biti teže od kašnjenja na sastanak ili posao jer smo pola sata tražili cipelu po kući. Stvari koje zauvijek izgube trebaju kupiti ponovno. Tako Amerikanci potroše gotovo tri milijarde dolara godišnje kupujući nove stvari jer su stare izgubili. Okej, dogodi se. Ruksaci, kaputi, kišobrani, mobiteli, laptopi…

No djelatnici u uredima za izgubljeno i pronađeno na aerodromima ili željezničkim postajama, čistači hotelskih soba i vozači taksija nerijetko se šokiraju onime što pronađu. Svake godine u medijima izađu popisi najbizarnijih stvari pronađenih na sjedištima automobila ili klupama u čekaonici, a odabrali smo 10 favorita – među njima je i jedan domaći.

Jesu li vam možda poznate ove stvari s nekih od vaših putovanja?

1. Igračka Supermana u ljudskoj veličini. Vlasnik nikad nije pronađen, pa je lutka ostavljena kao ukras u londonskoj podzemnoj. Sjedi na instalacijama i nadzire putnike.

2. Implantati za grudi. Kasnije su pronašle svog vlasnika, a i mušteriju. Pitamo se je li svjesna koliko su svijeta vidjele.

3. Sustav za navođenje projektila. Možete jednom pogađati državu, i ne, nije Sjeverna Koreja. Pronađen je u „slatkom domu Alabami“, no brzo je predana NASA-i.

4. Teglica bikove sperme. Opet u londonskoj podzemnoj…

5. Ključ mrtvačnice. Prije nekoliko godina izgubljen je u Zagrebu.

6. Crno-bijelo odijelo za malog psa.

7. Jastog. I da, bio je živ.

8. Vakuumirane žabe. Valjda kao prilog uz štuku u šlagu.

9. Dvije ljudske lubanje. Pronađene su u Londonu. Taman kad smo se počeli ozbiljno brinuti za Engleze, ispostavilo se da pripadaju profesoru na sveučilištu koji ih koristi u radu. Huh... dobro je.

10. Tri veća komada Svjetskog trgovačkog centra, tj. slavnih „Blizanaca“ srušenih u napadu 11. rujna 2001. godine. Pronađeni su u napuštenom kovčegu u Parizu, no vlasnik nikad nije otkriven.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju