Sjedinjene Američke Države, obećana zemlja i sinonim za praktično, ali ponekad i besmisleno. Sjetimo se samo 10 čudnih američkih zakona za vozače koji bi vas mogli iznenaditi. Tako i kod nas i u ostatku svijeta sasvim uobičajene stvari u SAD-u mogu biti zabranjene, a mi smo izdvojili najneobičnije zabrane. Jesu li opravdane, prosudite sami... 

Kinder jaja

Kinder jaje izumljeno je u Italiji 1972. godine. Riječ je o čokoladi u obliku jaja unutar kojeg se nalazi plastična kutijica s igračkom. Iako je ta slastica popularna u većini zemalja, uključujući i Hrvatsku, otkako se pojavila na tržištu, zakonom je zabranjena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Američka vlada zabranila je Kinder jaja upravo zbog igračke u plastičnoj kutiji koju vidi kao potencijalnu opasnost od gušenja za malu djecu. Ne samo da se Kinder jaje ne može kupiti u američkim trgovinama već će vam biti i oduzeto na aerodromu ako s njim pokušate ući u zemlju.

Konjsko meso je iznimno zdravo, ali ga je zabranjeno prodavati u SAD-u Konjsko meso je iznimno zdravo, ali ga je zabranjeno prodavati u SAD-u (Foto: Shutterstock)

Konjsko meso

Istraživanja su pokazala da je konjsko meso iznimno zdravo – bogato je proteinima i željezom, a ima nizak postotak masnoća. Iako u Sjedinjenim Američkim Državama nije ilegalno jesti konjsko meso, nezakonito je prodati konja za prehranu ljudi.

Neke savezne države poput Teksasa izričito zabranjuju prodaju ili klanje konja koji su namijenjeni ljudskoj prehrani. Do zabrane je došlo zbog nekontroliranog davanja opasnih lijekova konjima prije klanja u SAD-u, zbog čega mogu biti opasni i za zdravlje ljudi.

U Kaliforniji i New Yorku zabranjen je i foie gras U Kaliforniji i New Yorku zabranjen je i foie gras (Foto: Shutterstock)

Gusja jetra

Foie gras ili pašteta od gusje jetre dobro je poznati specijalitet francuske kuhinje u kojem se uživa i u Hrvatskoj. No njezina je proizvodnja i prodaja u nekim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država poput New Yorka i Kalifornije zakonom zabranjena.

Do zabrane je došlo zbog nasilnog načina hranjenja guski. Mlade guske šopaju se hranom, najčešće kukuruzom, dok im jetra ne nabubri i do osam puta više od prirodne veličine. Nabubrena jetra potom se koristi za pripremu ove paštete.

Stručnjaci potvrdili: Ovo je 6 najgorih vrsta hrane za ljudsko zdravlje +0 Pržena hrana

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju