„Siroholičari prije ili kasnije razviju želju za istraživanjem raznih sireva, od dimljenih francuskih, kremastog francuskog camemberta do slanog parmezana, i požele ih kušati na izvoru gdje nastaju“, piše kanadski magazin The Travel, koji je na svjetsku „kartu“ ponajboljih destinacija za ljubitelje sira uvrstio i Hrvatsku.
Kako pišu, Pag je poznat po finoj domaćoj kuhinji, a sir je njezin nezaobilazan dio. Odležali tvrdi sirevi koji se rade od ovčjeg mlijeka najbolje pašu uz lokalno vino i pršut.
Osim Paga, nezaobilazne destinacije uključuju Normandiju, švicarski kanton Bern, kao i britanski Somerset, gdje se jede izvrsni cheddar, najbolje u istoimenom selu.
Slična je situacija i u portugalskom Setubalu, gdje se uživa u ovčjem siru azeitao. Emilia-Romagna u Italiji je prijestolnica parmezana, a nađete li se u Americi, krenite prema Wisconsinu, koji broji 600 vrsta sireva. Asturija u Španjolskoj, meksička Oaxaca te Alkmaar na sjeverozapadu Nizozemske također bude znatiželju.
Kakav otok! Prelijepa Šri Lanka nudi besplatne vize za državljane Hrvatske +0