Sudbina nekog grada kojeg za sto godina neće više biti jer je potonuo zvuči prilično tužno. Sljedeći gradovi tonu, no njihove vlasti rade sve kako bi im održale „glavu“ iznad vode, a hoće li u tome uspjeti, pokazat će vrijeme...

Jakarta

Svake godine, glavni indonezijski grad tone li ga tone. Razlog tome je prekomjerno crpljenje vode, a ako se stvari nastave ovim tempom, već 2050. veliki dio grada naći će se pod vodom. Ipak, navodno je indonezijska vlada odobrila plan po kojem bi se glavni grad preselio dalje od trenutačne lokacije, ali pitanje je kako to realizirati. Time bi se zaštitilo 10 milijuna stanovnika od poplava, ali cijela stvar stajala bi više od 200 milijardi kuna i potrajala desetak godina...

Venecija

Talijanska ljepotica svima nam je dobro poznata, a itekako su nam poznate i scene i snimke kad je poplavljena. Unatoč raznim načinima i tehnikama kojima se pokušava zaustaviti potonuće, Venecija i dalje tone, a prije nekoliko tjedana ponovno je i poplavila. U svakom slučaju, vjerujemo kako će budućnost donijeti spas, te da će turisti i dalje moći uživati u čarima grada.

Houston

„Houston, imamo problem!" I ovaj teksaški grad tone, a razlog je navodno kao i kod Jakarte – prekomjerno crpljenje vode. Nažalost, procjenjuje se da što grad bude više tonuo, veće su šanse kako će postati izložen raznim katastrofama, poput uragana Harvey, koji je raselio desetke tisuća ljudi.

Lagos

Nekadašnjem glavnom nigerijskom gradu također prijeti potonuće. Naime, nalazi se jako nisko te se predviđa kako će i blagi porast razine mora imati katastrofalan učinak na njega. Ako razina mora nastavi rasti zbog globalnog zatopljenja, Lagos će vrlo brzo morati smisliti način kako se – obraniti.

Bangkok

Situacija je daleko od idealne i u glavnom tajlandskom gradu, koji bi se već za desetak godina mogao naći u problemima. Naime, visoki neboderi koje su izgradili, doveli su do situacija da se zemlja urušava sama od sebe. Kako će se taj problem riješiti, vidjet ćemo za nekoliko godina.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju