Kao šećer na kraju ljetne festivalske sezone na našoj obali održao se Goulash Disko Festival, koji je u rujnu proslavio šesti rođendan. Ukratko bismo ga opisali kao ''savršeni kaos'' - pet dana nesputanog hedonizma kakav samo otočki ambijent i gulaš najčudnijih žanrova mogu kreirati.

Već sada znamo da se vraćamo i iduće godine, jer kao što je i jedan gulaševac na njihovoj Facebook stranici napisao: ''Ne preporučujem. Postao sam Goulash manijak. Moj se život sada vrti oko Goulasha. Goulash, goulash, goulash. Vraćat ćete se svake godine, zabavljati se izvan zdravih granica i steći previše novih prijatelja s kojima ćete morati održavati odnose. Užasno.''

Pa, što ga čini posebnim?

Goulash je prvi glazbeni festival u svijetu financiran crowdfundingom, potpuno neovisan o sponzorima. Ove je godine, zahvaljujući plemenu vjernih fanova, cilj od 25.000 eura dosegnut u samo 25 minuta!

Dio posebnosti Goulash svakako duguje čarobnom otoku Visu, odnosno Komiži, u kojoj se održava. Relativno malen festival (broj posjetitelja ograničen je na tisuću) nevjerojatno se dobro uklapa u to mirno mjesto. Lokalci se ne bune, dapače, čini se kako im je drago vidjeti da Komiža krajem sezone na još tjedan dana ''živne''.

Lineup je poprilično eklektičan, pa Komižom u festivalskim danima odjekuju zvukovi gypsy punka, arab disca, swing folka, tribal techna, oriental housea, latintronisca… i svega između. U svakom slučaju, Goulash je prilika za uživanje i otkrivanje glazbe kakvu ćete na mainstream festivalima teško pronaći.

Moramo spomenuti nevjerojatno pozitivnu energiju i opuštajuću atmosferu festivala. Dobar je dokaz za to činjenica da lineup nije u potpunosti poznat tijekom trajanja crowdfunding kampanje, zarazna Goulash atmosfera dovoljna je da se festival rasproda, a dio posjetitelja svake je godine isti.

Osim glazbenog, dnevni program bogat je raznim radionicama, od izrade prirodne kozmetike, raznih plesova, joge, cirkuskih vještina, refleksologije, art terapije …

Goulash Disko garantira pet dana divljeg hedonizma, a za one stvarno nezasitne, tu je i nulti te +1 dan (razina kaosa konstantna je od početka do kraja).

Ako ste propustili ljetno izdanje Goulasha, priliku za ples do ranih jutarnjih sati imate već u siječnju, na prvom zimskom izdanju festivala – od 8. do 12. 1. u Novom Sadu.
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju