Na jednoj od slikovitih serpentina koje se uspinju prema Furkapassu, alpskom prijevoju u južnoj Švicarskoj, na nadmorskoj visini od 2300 metara uglavio se jedan od nekada najpoznatijih švicarskih hotela – Hotel Belvédère, često nazivan i glečerskim hotelom jer se doslovce s njegova prilaza moglo ugaziti na glečer Rhone.

Na tom biseru Alpa najbolje se vide klimatske promjene koje su "opustošile" igralište imućnih i slavnih, stoga je red sjetiti ga se 22. travnja, na Dan planeta Zemlje, i podsjetiti se da promjene ubrzano dolaze i u druge krajeve svijeta te da na sve načine trebamo čuvati svoj jedini dom! Hotel je danas trajno zatvoren, a tomu je doprinijela strašna činjenica što je ostao bez svoje glavne atrakcije.

Galop klimatskih promjena

Naime, 11 tisuća godina star ledenjak Rhone u proteklih stotinu godina toliko se povukao da se danas više i ne vidi iz hotela. Skratio se za više od 1300 metara, a njegovu sudbinu pratile su i druge atrakcije Furkapassa, prije svega prirodna ledena špilja na ušću ledenjaka koja se zajedno s njime povukla iz doline.

Druga špilja, u blizini hotela Belvédère, koja postoji od 1894. godine, uklesana je u jednom od najčišćih dijelova ledenjaka Rhone i proteže se oko 100 metara u dužinu, pretvarajući sunčevu svjetlost u plavkasto, gotovo nezemaljsko iskustvo. Zbog kretanja ledenjaka i špilja se mora svake godine ponovno prokopavati. Uz ledenjak koji se naočigled povlači i topi, održavanje je sve teže, a i turisti se sve teže odlučuju platiti ulaznicu strahujući za vlastitu sigurnost. S druge strane, led se u špilji mora održavati umjetno, što se vidi, pa ni iskustvo više nije kakvo je bilo.

Tužan podsjetnik na ljepša vremena

Belvédère je zatvoren 2016. i danas tužno stoji na svom zavoju, s daskama zakucanim na prozore, kao da žmiri. Jedna od prvih švicarskih žrtava klimatskih promjena zbog svoje fotogeničnosti uživa ipak veliku popularnost u virtualnom svijetu i nezaobilazna je točka za fotografiranje na usponu prema Furkapassu. S limenim ljubimcem u prvom planu i u maniri tajnog agenta 007, naravno.

Cesta preko Furkapassa jedna je najprepoznatljivijih i najuzbudljivijih švicarskih planinskih cesta, koja se nalazi blizu švicarsko-talijanske granice, na otprilike pola puta između Milana i Züricha. Cesta i hotel čak su imali epizodnu ulogu u filmu "Goldfinger" o Jamesu Bondu iz 1964. godine, kada su tuda "jurili" kultni Aston Martin DB5 i Ford Mustang, a jedna od krivina kao podsjetnik na to nazvana je - James Bond Strasse.

Hotel Belvédère izgradila je 1882. hotelijerska obitelj Seiler, a bogati gosti u njemu su provodili i čitavo ljeto, pa je hotel već 1907. proširen, a kapacitet mu se povećao na 90 kreveta. Nigdje drugdje na svijetu nije se moglo pristupiti tako blizu nekom ledenjaku i k tome još prenoćiti u udobnim sobama s fantastičnim pogledom na ledenu rijeku koja se spuštala duboko u dolinu.

Puštanjem u promet dviju željezničkih linija, Furka Oberalpa i Glacier Expressa, porastao je i broj turista, a nakon Drugog svjetskog rata još više ljudi moglo si je priuštiti osobni automobil, pa i boravak u hotelu Belvédère. Ali 1960-ih, a pogotovo nakon 1970., broj gostiju počeo se smanjivati. Sve brži automobili nekada dvodnevnu ili trodnevnu vožnju kroz prijevoj Furkapass mogli su odraditi u pola dana, pa se smanjila i potreba za noćenjem.

Kako su s drugim vremenima došli i drugi turisti, donedavno su u sezoni hotelski restoran i njegova terasa s nevjerojatnim pogledom bili vrlo živahno mjesto. 


Bajkoviti pansion u srcu Alpa, u mjestu gdje je vrijeme stalo i gdje se kupuje "na povjerenje" Gimmelwald - 5 Gimmelwald - 4 Gimmelwald - 3 +10 Gimmelwald - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju