Filipini su mjesto na kojem razglednice postaju stvarnost - plavi raj koji masovni turizam još nije pokvario. Drugi po veličini arhipelag na svijetu sastoji se od 7641 otoka. Ponosi se s više od 36 tisuća kilometara predivnih plaža, najmanje 171 jezikom koji se ondje govori, kao i otokom Camiguin, na kojem ima više vulkana nego gradova. U moru zanimljivih činjenica, zanimljivosti o fantastičnom arhipelagu ne mogu presušiti, a jedna od onih koju bismo rado prepisali jest umijeće darivanja koje u tom komadiću svijeta ima posebno značenje.

Filipinska riječ pasalubong vuče korijene od izraza za susret ili dobrodošlicu, a može se prevesti kao poseban suvenir, odnosno dar. Pasalubong je znak pažnje bez kojeg se Filipinci ne vraćaju kući s putovanja (ne želimo ni zamisliti kako bi to bilo da se vrate praznih ruku). No nije stvar u tome što sto se poklanja koliko u znaku pažnje kojim se poručuje - mislim na tebe, stalo mi je.

Slika nije dostupna Putovanja Spasila i selo i običaje: Svi žele da ih tetovira ova stogodišnja frajerica u dalekom planinskom selu

Tradicija darivanja nakon dolaska s putovanja na Filipinima je osobito važna, a otočani smatraju da se tim ritualom jačaju veze između ljudi. Pasalubongom se slavi sretan dolazak kući s puta, kao i ponovni susret. Također se upoznaje s tradicijom drugih zemalja. Najčešće se poklanjaju jestivi darovi s namirnicama karakterističnima za kraj u kojem su kupljeni. 

"Pretpostavljam da tradicija pasalubonga potječe iz vremena kada su putovanja bila teška, zbog čega je povratak bio emocionalniji. Što je mjesto na koje se odlazilo udaljenije, važnije je bilo nešto donijeti natrag", kaže profesor antropologije s filipinskog sveučilišta dr. Michael Tan za BBC.

Kad god putuju, Filipinci uvijek razmišljaju o pasalubongu koji će donijeti kući. Traže darove koji su neraskidivo povezani s mjestima koje su posjetili, bilo da dolaze s dalekog puta, vraćaju se s izleta ili posjeta rodbini - bez iznimke će odabrati kakvu sitnicu kako bi razveselili svoje ljude. A taj običaj često usvoje i turisti kojima se svidi ritual pa njime "zaraze" i druge. 

Korica kao pločica karamela i meso koje pada s kosti: Tajne najbolje prasetine s ražnja na svijetu Lechon - 4 Lechon - 3 Lechon - 2 +4 Lechon - 5

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju