Posljednjih godina Europa bilježi trend smanjivanja broja radnih sati, a neke se zemlje zalažu za uvođenje četverodnevnog radnog tjedna. U veljači 2024. Njemačka je uvela pilot-projekt testiranja radnog tjedna od četiri umjesto pet dana s jednostavnom idejom: zaposlenici će posao koji imaju pokušati stisnuti, imat će dan više za slobodno vrijeme, a plaća će im ostati jednaka.

U njemačkom projektu zasad sudjeluje 45 tvrtki koje će u skladu s kraćim radnim tjednom pružiti zaposlenicima više individualnog rada i smanjiti broj sastanaka. Belgija je 2022. postala prva zemlja koja je legalizirala četverodnevni radni tjedan. To ne znači da će zaposlenici raditi manje, ali dobili su mogućnost sami napraviti svoj raspored.

Belgijski premijer Alexander De Croo objasnio je kako ljudima i tvrtkama tako žele dati više slobode u planiranju vremena.

Island, Portugal, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada također su neke od zemalja pristalica kraćeg radnog tjedna.

Psima na Islandu jedno je vrijeme bio zabranjen ulazak u glavni grad. - 3 Zanimljivosti I to je Europa! Zemlja koja je zabranila pse kao kućne ljubimce, a pivo nije bilo domoljubno piće

Gdje se najmanje radi? 

Planirate li preseljenje, moglo bi vas zanimati i koje su to zemlje u kojima se najmanje radi. Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) pročešljala je prije koju godinu svjetske podatke i sastavila listu zemalja na temelju prosječnog broja sati koje ljudi potroše na poslu. Iako rezultati nisu ovogodišnji, vjerujemo da se radne navike nisu drastično promijenile.

Zemlja s najkraćim radnim tjednom je Nizozemska (29,5 sati tjedno), a slijede je Danska s prosjekom od 32,5 sati i Norveška s 33,6 sati. Drugim riječima, ako želite dobru ravnotežu između poslovnog i privatnog života, situacija na europskom sjeveru mogla bi vam se dopasti.

Na debljem je kraju ljestvice Kolumbija, čiji stanovnici u prosjeku rade 47,6 tjedno. Podaci Eurostata, službenog ureda za statistiku EU-a, pokazuju kako Hrvati prosječno rade 38 sati tjedno, što je manje od Crne Gore (42,8 sati), Srbije (42,3 sata) i Turske (42,9 sati). 

Zürich noću Zanimljivosti Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata

Zemlje s najkraćim radnim tjednom prema OECD-u:

  1. Nizozemska, 29,5 sati
  2. Danska, 32,5 sata
  3. Norveška, 33,6 sati
  4. Švicarska, 34,6 sati
  5. Austrija, Belgija i Italija, 35,5 sati
  6. Irska, 35,6 sati
  7. Švedska, 36 sati
  8. Finska, 36,3 sata

Vodič kroz čudesne svjetlosne atrakcije: Što vidjeti na Festivalu svjetla u Zagrebu Festival svjetla 2024. - 4 Festival svjetla 2024. - 3 Festival svjetla 2024. - 2 +23 Festival svjetla 2024. - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju