Davida Glasheena nazivaju australskim Robinsonom Crusoem, ali i kopijom Chucka Nolanda, odnosno Toma Hanksa u filmu "Brodolom života". To ne čudi kada je poznato da je gospodin Glasheen živi sam na izoliranom otoku već više od dva desetljeća.

U osamdesetim godinama prošlog stoljeća taj Australac zarađivao je milijune kao burzovni mešetar te živio luksuznim životom sa suprugom i dvoje djece u Sydneyju. A onda je na burzi izgubio većinu novca, rastao se od žene i odlučio „nestati s radara“.

Pleme Dani - 3 Zanimljivosti Pogledajte što se dogodi kada izolirano pleme prvi put vidi bijelog čovjeka

S jednim se kuferom 1997. godine preselio na nenaseljeni otok Restoration na sjeveroistočnom dijelu Australije. Na raspolaganju je imao tek tri majice, dvoje kratke hlače i kupaće gaćice, nekoliko knjiga, staklenku s čilijem u prahu, kalodont, četkicu za pranje zuba te pristojnu baklju.

Odlučio je preživljavati hraneći se namirnicama iz prirode. Većinu njegove prehrane čine riba i morski plodovi koje sam lovi. Skuplja i kokose, lokalne šljive, bademe, jestive bobice i slično. Pije kišnicu, a sam radi i svoje pivo.

Slika nije dostupna Putovanja Ovo se zove izolacija! Plutajuća bačva u kojoj ćete socijalno distancirati od svih

David Glasheen napušta izolaciju jednom godišnje kada odlazi čamcem u Cairns u veliku kupovinu. Tada se opskrbi i konzerviranom i sušenom hranom, sapunom, toaletnim papirom i drugim higijenskim potrepštinama.

Na popisu se nađe i pokoje alkoholno piće za slučaj kada ga posjete zainteresirani novinari u želji da s njime naprave intervju.

Glasheenova neobična priča poznata je na svim svjetskim kontinentima. Tome je pridonijela i njegova autobiografija koju je napisao zajedno s Neilom Bramwellom po imenu "The Millionare Castaway", a u kojoj otkriva da skvotira na vlastitom tlu te da ga australska vlada može iseliti ako to poželi.

Nekadašnji se milijunaš, naime, zaljubio u otok Restoration prvi put kada ga je ugledao početkom devedesetih. Tada je sa svojim poslovnim partnerom unajmio dio otoka za 13.000 funti na period od 43 godine. Prema dogovoru s australskom vladom, Glasheen i partner trebali su podići smještajne i ribarske kapacitete na otoku u turističke svrhe. Kako to nikad nisu učinili, potpisani ugovor postao je nevažeći.

Zemlja Zanimljivosti Majstori izolacije: Savjet astronauta za lakše "preživljavanje" karantene

Australski Robinson Crusoe ne strahuje za svoju budućnost. On tvrdi da živi mirnim i ispunjenim životom. Leđa nije okrenuo ni novim tehnologijama. Posjeduje solarne ploče koje proizvode dovoljno energije za najnužnije potrebe, kao i napajanje računala s pristupom internetu.

Naime, David preko internetskih stranica za spajanje traži družicu s kojom bi podijelio komadić tropskog raja. Dok ne nađe „onu pravu“, društvo mu prave dvije lutke kojima je nadjenuo ime Miranda i Phyllis, ali i dingo po imenu Zeddi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju