Neki vjeruju da je izgubljeni Heraklion ili Thonis jedan od najvećih otkrivenih potopljenih gradova iz perioda starog Egipta, ali i uopće u povijesti. Njegove tajne ležale su u podmorju više tisuća godina, a tek se sada počinju u potpunosti otkrivati.

Heraklion je stoljećima bio tek puka legenda, grad o čijoj se lokaciji dugo nagađalo, a koji je navodno datirao u 12. stoljeće prije Krista. O njemu su pisali i starogrčki povjesničari poput čuvenog Herodota, Strabona i Diodora.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Trebale su im 73 godine! 10 stvari koje niste znali o otkriću potopljenog Titanica

Bio je jedan od važnijih trgovačkih luka starog Egipta, ali i mjesto obožavanja s nekoliko istaknutih hramova, poput legendarnog hrama Amun-Gereba.

Heraklion je izgrađen na otocima u delti Nila, a vjeruje se da mu je presudila kombinacija potresa i popratnih tsunamija koji su ga zarobili ispod monumentalnih valova. No nije nestao preko noći. Povjesničari vjeruju da je počeo tonuti u 2. stoljeću prije Krista te da je do 8. stoljeća u potpunosti nestao.

Potopljeni grad je pronađen 30-ak kilometara od Aleksandrije te oko devet metara ispod razine vode u zaljevu Abukir.

Potopljene ruševine prvi put je spazio 1933. godine pilot Royal Air Forcea dok je nadlijetao ovim područjem. Prva konkretnija istraživanja, pak, proveo je francuski arheolog Franck Goddio 1999. godine.

Slika nije dostupna Putovanja Velika petorka: Spadaju u najveća jezera svijeta i skrivaju hrpe potopljenih brodova

Među potopljenim blagom nađeni su ostaci masivnog hrama i kipovi visoki oko pet metara. Goddio je pronašao i ostatke 64 broda sa 700 sidara, sićušne sarkofage, riznice zlatnika i vrijedne amajlije.

Podvodna istraživanja nastavljaju se i danas te pomažu stručnjacima stvoriti točnu sliku o ovom trgovačkom gradu iz starog Egipta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju