Sveučilište Trinity u Dublinu je jedno od kulturno najvažnijih i najposjećenjih spomenika u glavnom gradu Irske. Točnije, najposjećenija je njezina knjižnica i duga soba.

Što treba znati svaki ljubitelj Zelenog otoka o ovom irskom ponosu, pročitajte u nastavku teksta.

1. Duga soba je duga oko 65 metara, a ispunjena je s 200.000 najstarijih knjižnih naslova u knjižnici svečilišta Trinity. Da čitate jednu knjigu dnevno bilo bi vam potrebno 547 godina da odradite cijelu kolekciju samo ove sobe. Cijela knjižnica obuhvaća oko sedam milijuna naslova, a smatra se jednom od najimpresivnijih knjižnica na svijetu.

Knjižnica - 2 Putovanja Knjižnica "iz budućnosti" koja ima više od milijun knjiga, ali i jednu veliku manu

2. Kada je duga soba građena između 1712. i 1732. godine imala je ravan gipsani strop. No on je podignut stotinjak godina kasnije s obzirom da je ponestalo prostora za odlaganje knjiga, te je trebalo biti postavljeno još polica.

3. Duga soba ponosi se impresivnom kolekcijom mramornih bista uvaženih filozofa, književnika i osoba blisko povezanih sa sveučilištom Trinity. Najpoznatija bista svakako je ona Jonathana Swifta koju je napravio Louis Francois Roubiliac.

Dublin, Irska - 1 Putovanja 10 razloga zbog kojih Hrvati “bježe” u Dublin

4. U dugoj sobi izložena je i jedna od najstarih harfi na svijetu. Ovaj srednjevjekovni glazbeni instrument potječe iz 14. ili 15. Stoljeća, a njezin izgled nalazi se i na logotipu slavnog irskog brenda piva Guinness.

5. Soba arhive u hramu Jedija u filmu Star Wars: Epizoda II Klonovi napadaju neodoljivo podsjeća na dugu sobu u Trinityju iako produkcijska kuća Lucasfilm nije tražila dopuštenje za korištenje njihovog izgleda u filmu. Lucasfilm je opovrgnuo bilo kakvu sličnost, a sveučilište je u konačnici odustalo od tužbe.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju