Irska je prošlih godina postala jedna od najčešćih destinacija u koju Hrvati odlaze “trbuhom za kruhom”. Ova otočna zemlja u Atlantskom oceanu ima svoje ekonomske prednosti i mane, no posjeduje neosporni šarm koji privlači putnike iz cijelog svijeta. U centru pažnje osobito je njezin glavni grad – Dublin.

Bez obzira planirate li preseljenje ili tek odmor u Dublinu, ova mjesta morate vidjeti i doživjeti.

1. Guinnessova pivovara

Guinnessova pivovara u St. James Gateu je jedna od najsposjećenijih turističkih atrakcija u cijeloj Irskoj. Arhur Guinness osnovao ju je 1759. godine, a danas se smatra najvećim proizvođačem staut piva na svijetu. Ovdje možete razgledati bogatu povijest proizvodnje slavnog irskog piva, ali ga i isprobati. Ulaznice za odrasle osobe koštaju 18.5 eura, odnosno oko 140 kuna.

2. Destilerija viskija Jameson i muzej viskija

U Irskoj svakako treba isprobati i njihove slavne viskije. Izvrsna prilika za to je tura po destileriji Old Jameson koja se smjestila na dablinskom trgu Smithfield. Na kraju razgledavanja dobit ćete i certifikat koji jamči da ste postali vrsni kušač irskog viskija. O ovom žestokom alkoholnom piću možete mnogo toga naučiti i u Muzeju viskija.

3. Dablinska igla

Panoramom glavnog irskog grada dominira Dablinska igla. Ovaj čelični spomenik izdiže se 120 metara u ulici O’Connell na mjestu nekadašnjeg Nelsonovog stupa, a simbol je irske prošlosti. Omiljeno je mjesto za snimanje selfieja među turistima.

4. Most Ha’penny

Ako ste u potrazi za dobrom selfie mjestom u Dublinu, svakako propješačite i most Ha’penny. To je prvi izgrađeni most prijeko rijeke Liffey koji je izgrađen 1816. godine. Danas je naizbježan detalj irskih razglednica i turističkih prospekata.

5. Dablinski dvorac

Želite li istražiti bogatu povijest glavnog grada Irske, posjetite slavni Dublin Castle. Dablinski dvorac prostire se na oko 45.000 četvornih metara u ulici Dame, a izgrađen je 1230. godine. Iako se u njemu nalaze neki državni uredi, uglavnom je otvoren za javnost. Obavezno razgledajte muzej Revenue, knjižnicu Chestera Beattyja te Chapel Royal koje se nalaze u njegovom sklopu.

6. Knjižnica sveučilišta Trinity

Knjižnica sveučilišta Trinity je arhitektonsko čudo koju treba posjetiti svako – čak i ako niste bibliofil. Riječ je o najvećoj irskoj knjižnici i jednoj od najljepših knjižnica na svijetu. Ako vas u trans ne baca pomisao da je riječ o mjestu na kojem su učili velikani poput Oscara Wildea, Samuela Becketta i Jonathana Swifta, možda će vas razvesliti podatak da je po njihovoj Dugoj sobi (Long room) George Lucas napravio arhivu Jedija u svojem popularnom serijalu Star Wars.

7. Muzej groblja Glasnevin

Posljednje počivalište uvažnih političkih figura Irske, njihovih pjesnika i umjetnika jedno je od omiljenih turističkih atrakcija u Dublinu. Posjet muzeju groblja odličan je način da naučite više o prošlosti ovoga grada.

Muzej EPIC - 3 Putovanja Mjesto koje moraju posjetiti svi ljubitelji Irske i oni koji razmišljaju o preseljenju

8. Nacionalni botanački vrt

Nacionalni botanički vrt je idealno mjesto za opuštanje u Dublinu. Njegovi uređeni vrtovi prepuni raznovrsnog bilja i cvijeća oduševit će sve genracije, te inspirirati umjetničke duše na djelovanje. Povrh svega, riječ o turističkoj atrakciji za koju ne morate platiti kartu, jer je ulaz slobodan.

9. Katedrala sv. Patrika

Katedrala sv. Patrika je najveća i najpoznatija katedrala u Irskoj. Izgrađena je još davne 1191. godine, a s godinama se dograđivala i uljepšavala. Nosi ime irskog zaštitnika – sv. Patrika.

10. Stari gradski pubovi

Društveni život u Dublinu koncentriran je oko pubova u kojima će najizbrljiviji pronaći nešto za sebe – od mjesta za gledanje utakmica do lokala u kojima ćete uživati u živoj svirci. Dakako, obavezno treba probati lokalno pivo, koje nije jeftino, a prodaje se po prosječnoj cijeni od oko 40 kuna za pola litre. Na popisu pubova koje treba posjeiti svakako su slavna mjesta poput The Temple Bara ili Brazen Heada.

Čudesni 200 metara visok zid Europe: Mjesto na koje Atlantik dolazi sanjati! Cliffs of Moher - 23 Cliffs of Moher - 6 Cliffs of Moher - 18 +17 Cliffs of Moher - 17

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju