Knjigoljupci, pakirajte se jer se u Kini otvorila najljepša knjižnica na svijetu. Kao da je ispala iz ZF filma, Tianjin Binhai ili, kako je nazivaju, Oko Benhaija u središnjem dijelu ima zrcalnu kuglu koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Terase koje prate police i police knjiga, stepenice na kojima se posjetitelji odmaraju ili čitaju doista djeluju kao da su netom stigle iz budućnosti. Na nešto više od 350 tisuća četvornih metara nalazi se 1,2 milijuna naslova.

Predivan interijer... Predivan interijer... (Foto: Fred Dufour / AFP)

Niži katovi namijenjeni su djeci koja se mogu zabaviti u igraonicama, a na višima su uredi, računala, sobe za sastanke ili slušanje glazbe. Knjižnicu u Tianjinu dizajnirala je nizozemska tvrtka, a izgradnja je trajala tri godine. Njezina je uloga poboljšati kulturalnu infrastrukturu regije i potaknuti edukaciju.


> Ulaz se ne naplaćuje: Otvoren je najveći "živi muzej" na svijetu

Kako piše Becky Davis za The Jakarta Post, knjižnica ima i svojih minusa. Jedan od njih su krivudave stepenice koje mogu biti jako opasne za sve one koji snimaju selfije i ne gledaju gdje staju. To su potvrdili i čuvari koji kažu da nezgode i spoticanja nisu rijetkost, ali to ne sprečava 15.000 ljudi da vikendom posjete knjižnicu. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju