Lječilište Dječje selo pored Promajne, nedaleko od Makarske, nekoć je bilo glasovito mjesto u koje su dolazila djeca s respiratornim problemima iz bivše Jugoslavije, ali i iz drugih zemalja.

Dječje selo je i privuklo prve posjetitelje u Promajnu, mjestašce u kojem su ribarske mreže stanovnici s vremenom zamijenili apartmanima za iznajmljivanje. Kako piše baskavoda.hr, Promajna u podnožju Biokova, četiri kilometara južno od Baške Vode svoje ime duguje izvoru života – Suncu jer se naziv odnosi na promaljanje Sunca.

Lječilište Dječje selo pored Promajne propada godinama - 13 Lječilište Dječje selo pored Promajne propada godinama - 13 (Foto: Romeo Ibrišević)

I doista, blagotvorna šuma, more i sunce nekoć su zajedničkim snagama pomagali djeci da prodišu, ali danas je Dječje selo, bez obzira na svoj potencijal, neprepoznatljivo. U to se uvjerio i lutajući fotograf, čuvar prirode Romeo Ibrišević iz udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Zelene Stope, koji je zabilježio šokantne fotografije nekadašnjeg lječilišta, prepunog smeća.

Promajna Promajna (Foto: Ivo Ravlic / CROPIX)

Kako kaže Romeo, u borovoj šumi je jedva pronašao kompleks u kojem su se prije četrdesetak godina liječila djeca. Iako je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine već oglašavalo prodaju kompleksa Dječjeg sela kapaciteta 800 kreveta, devastirani objekti nekadašnjeg lječilišta je i dalje pun smeća, ostavljen na milost i nemilost vremenu. Kao danas izgleda Dječje selo, pogledajte u našoj galeriji.

Krš, pustoš i nostalgija: Pogledajte kako je zagrebački centar izgledao početkom osamdesetih godina Tkalčićeva ulica - 1 Tkalčićeva ulica - 13 Tkalčićeva ulica - 12 +10 Tkalčićeva ulica - 11

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju