Fotograf Romeo Ibrišević na svojim putovanjima nerijetko objektivom zabilježi zanimljivosti vrijedne pozornosti, a jedna od njih je slikovita kuća u kojoj je živio lutajući reporter i kolekcionar Gerhard Ledić u Rudama. Proputovao je mnogo zemalja i sakupio vrijedne kolekcije knjiga i slika naivne umjetnosti, a mnogo je truda uložio i u uređenje kuće kraj Samobora. Lijepi primjer tradicijske ruralne arhitekture s lijepim skulpturama u maniri naive neki uspoređuju i s radom bečkog arhitekta i slikara Hundertwassera.

Nakon Gerhardove smrti kuća je počela propadati, a kako nam kaže Romeo Ibrišević, susjedi su ukazali na to da s krova pada crijep zbog čega bi kuća mogla za koju godinu propasti. Bila bi šteta da takvo remek-djelo propadne pa smo se javili i Gradu Samoboru. Evo što su odgovorili:

„Grad Samobor nije vlasnik navedenog objekta stoga ne planira u njega ulagati. Gospodin Gerhard Ledić je ostavio oporukom kuću u Rudama gradu Samoboru, ali je gospođa Mirjana Ledić sudskim putem osporila oporuku te je donijeta prvostupanjska presuda kojom je presuđeno da je utvrđeno da vlastoručno pisana oporuka pokojnog Gerharda Ledića nije istinita i pravovaljana tj. da je ista ništavna, jer pokojni Gerhard Ledić u trenutku sastavljanja oporuke nije bio sposoban za rasuđivanje pa će se ostavinski postupak koji se iza pokojnog Gerharda Ledića vodi kod Općinskog građanskog suda u Zagrebu nastaviti i ostavina rasporediti prema zakonu njegovim zakonskim nasljednicima. Na navedenu presudu žalbu je uložio Muzej Hrvatskog Zagorja te je isti predmet još uvijek na nadležnom drugostupanjskom sudu“.

U svakom slučaju nadamo se da će se pronaći rješenje da kuća koja osim umjetničke vrijednosti služi kao riznica nasljeđa (p)ostane na ponos Rudama i Samoboru. U našoj galeriji možete razgledati fotografije koje je snimio Romeo Ibrišević.

Barkom po zelenoj rijeci: Grad sunca za koji kažu kako mu je Dubrovnik predgrađe Barka na Trebišnjici, Trebinje - 11 Barka na Trebišnjici, Trebinje - 10 Barka na Trebišnjici, Trebinje - 9 +7 Barka na Trebišnjici, Trebinje - 8

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju