U potrazi za hercegovačkim kraškim izvorima, fotograf Boris Trogrančić snimio je nestvarno lijep prizor - izvor rijeke Jasenice u naselju Rodoč kod Mostara.

"Ljepotica koja izvire iz ponora smaragdno je zelene boje, a njezin dubina navodno nikad nije izmjerena. O ovom izvoru kruže brojne legende. Misterij je da nitko pouzdano ne zna gdje je dno, pa je dobio naziv Bezdan“, otkriva Boris o popularnom kupalištu na kojem za ljetnih dana lokalno stanovništvo iz naselja Rodoč traži osvježenje.

Bezdan - 1 Bezdan - 1 (Foto: Boris Trogrančić)

"Kada sam došao do oaze na hercegovačkom kamenu, skrivene u drveću i šipražju, osim nadglasavanja ptica i žubora vode, dočekao me nevjerojatan pogled na planinu Velež“, dodaje Trogrančić i nastavlja:

"Zanimljivo je da je u ljeto 2015. godine na ovo mjesto dolazila ekipa sa Discovery Channela, u sklopu Balkan Cave Summita. Mostar je te godine privukao ronioce iz 15 europskih država koji su istraživali podvodne pećine na brojnim lokacijama: Buna, Bunica, Crno oko, Crno vrelo, Jasenica – Bezdan, Kajtazovina i Vrioštica. Tom prilikom u Mostaru je boravio svjetski prvak u ronjenju, Krzystof Starnawski. On je 2011. godine, zaronivši na čak 283 metra dubine, oborio svjetski rekord u dubinskom ronjenju.“

Borisove fotografije slikovit su podsjetnik na to koliko je Bosna i Hercegovina bogata prirodnim ljepotama – kao i na to da bismo trebali dati sve od sebe da je očuvamo i zaštitimo od uništavanja. 

Pustolovine Borisa Trogrančića možete pratiti na njegovoj stranici na Facebooku. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju