Aloha! Svake godine 2. veljače obilježava se Svjetski dan ukulela. Kad su već vremena takva kakva jesu, zašto ne bismo putovali na drugačiji način? Kroz glazbu i kroz vrijeme. K tome, ukulele dokazano podižu raspoloženje, a sada nam je to potrebnije nego inače.

Havajsko glazbalo sa žicama, nalik maloj gitari, obično se radi od drveta, a može doći u raznim oblicima: od banjo ukulela do električnih. Neki povjesničari tvrde da su ukulele nastale krajem 19. stoljeća, iako se ne zna tko ih je točno izradio. Danas ih se poistovjećuje s Havajima, iako su njihovi korijeni malo drugačiji – pa evo što možda niste znali o njima:

1. Donijeli su ih portugalski imigranti

Na Havaje su ih donijeli portugalski imigranti iz portugalske regije Madeira te arhipelaga Cape Verde. U to doba cvjetala je industrija šećera i Havajima su bili potrebni radnici, a istovremeno je Portugal doživio ekonomski pad. Tako su Portugalci uplovili u havajsku luku uz glazbu koja je očarala domaće.

2. Havaji su ih odmah zavoljeli, a danas su jedan od njihovih simbola

Mediji su tada prenijeli vijest o trojici Portugalaca koji su razveselili stanovnike noćnim svirkama na ulici. Instrument su opisali kao neobičan, nalik na banjo ili gitaru (ili nešto između), a prste svirača usporedili su s mušicama zbog njihove lakoće i brzine. Svidjele su se i samom kralju Kalakauau, koji je vladao Havajima u drugoj polovici 19. stoljeća. On je podržao rad glazbenika i promovirao instrument. Čak ga je uključio u nastupe tijekom kraljevskih ceremonija i okupljanja.

3. Njujorški „hejteri“

Dok se svijet tukao u Prvom svjetskom ratu, 1916. Njujorčani su imali nešto drugo na umu. Novinari NY Tribunea predvodili su hajku protiv ukulela rugajući im se u stripovima. Iznenađeni masovnom pomamom za tim malim gitarama, prikazivali su pripadnike srednjih i viših slojeva kako sviraju ukulele u havajskoj nošnji, bosi usred njujorške zime i snijega. Tada je to moglo proći bez optužbi za političku nekorektnost, ali to je sve s čime su prošli – ukulele su i dalje ostale novi dragi ljubimci, a popularnost im uopće nije pala.

4. Zabranjeno japansko voće

Ukulele su u Japan stigle 1930-ih godina. U to doba svi su bili zaneseni zapadnjačkom glazbom, naročito jazzom, pa su se i ukulele svojom vrckavošću uklopile u ukus masa. No uslijedio je period Drugog svjetskog rata, kada je zbog političkog animoziteta i rata s SAD-om zatrta većina zapadnjačkih novotarija. Srećom, simpatizeri i glazbenici potajno su sačuvali znanje i nakon rata svirka je ponovno počela.

5. Ukulele kao sredstvo učenja u Kanadi

Ubrzo su ukulele postale popularne diljem SAD-a te se proširile dalje po svijetu. U Kanadi su ukulele pokrenule pravu malu revoluciju. Tamo je 1960-ih muzičar i učitelj J. Chalmers Doane uveo ukulele u nastavni program škola kao jeftin i praktičan instrument kojim je nastojao podići razinu muzičke pismenosti kod djece. Zahvaljujući njemu čak 50.000 školske djece (ali i nešto odraslih) naučilo je svirati ukulele.

6. Volio ih je Neil Armstrong

Što je u slobodno vrijeme radio svjetski poznati astronaut? Čini se da su njegov „ovozemaljski“ život uljepšavale ukulele. Dokaz tome je fotografija nastala nakon povratka na Zemlju, u srpnju 1969. godine. Tada su Neil Armstrong i njegov Apollo 11 tim bili u karanteni, a vrijeme je kratio malim koncertima za svoje kolege. Houstone, sletjeli smo i sviramo ukulele!

7. Devedesete su ih vratile u modu

Nakon veselih 1960-ih ukulele su utihnule na razini svjetske scene. Sve do praga novog tisućljeća, kada ih je havajski glazbenik Israel Kamakawiwo'ole ponovno vratio u modu snimivši pjesmu Over the Rainbow koja je osvojila vrhove svjetskih glazbenih ljestvica. Taj „nježni div“, kako su ga zvali, snimio je popularnu pjesmu još davnih devedesetih, no tek s razvojem interneta proširila se po svijetu.

8. George Harrison kaže da ih morate probati

Gitarist Beatlesa bio je veliki zagovornik sviranja ukulela (kao i Paul McCartney, uostalom), čemu svjedoči ovo slatko pismo za Flea Market Music: „Svi bi trebali imati i svirati ukulele. Toliko su jednostavne i lake za nositi. Ne možete ih svirati i ne smijati se. Toliko su slatke! Obožavam ih, što ih je više, veselije je. Svi svirači ukulela koje znam su urnebesni. Nabavite si ukulele, ili nekoliko njih, i uživajte!“

9. Aloha! Biznis koji cvate

Danas je prodaja ukulela dobar posao koji mediji nekad opisuju kao „ukulele boom“. U posljednjih nekoliko godina prodaja je narasla za 500 do 600 posto, a popularnost im raste u gotovo svim državama. Kako kažu američki glazbeni trgovci: Aloha duh dobro se prenosi!

10. Dobre su za mozak i imunitet (da, ozbiljni smo)

Naravno, sviranje bilo kojeg instrumenta ima dobrotvorne učinke na mozak, ali ako razmišljate baš o ovome, evo nekoliko argumenata u njihovu korist.
Dobre su za poboljšanje koordinacije između mozga, ruku i očiju, tj. razmjenu informacija koje se međusobno šalju. Jeste li znali i da su dobre za imunitet? Zvuči u najmanju ruku čudno, no znanstvenici ukazuju na antistresni učinak – sviranje ukulela smanjuje razinu stresa, što se dobro odražava na čovjekov imunitet. Tu je i nekoliko praktičnih razloga, poput onog da su fizički lagane (za sviranje, nošenje i sl.), zahvalne (na njima možete stvarno svašta svirati) i generalno nisu skupe (iako mogu biti).

Pa eto, dragi ljubitelji ukulela i oni koji ćete tek postati, sretan vam vaš dan!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju