Tenerife, najveći od Kanarskih otoka, poznat je po prekrasnim plažama, slikovitim pješačkim stazama, povijesnim znamenitostima, a upućeniji će znati i da se tamo nalazi i treći po veličini aktivni vulkan na svijetu. Ali Tenerife ćete pronaći i na opskurnijim svjetskim listama i popisima, tako i primjerice na popisu - najslikovitijih ruševina na svijetu uz jednu stoji i naziv ovog pitoresknog otoka.

Na sjevernom dijelu Tenerifea, odmah izvan grada Los Realejos, nalazi se ruševina koja izgleda kao s kakvog apokaliptično-romantičnog filmskog seta. Na litici iznad Atlantskog oceana, kao da se nadvikuje s oceanskim vjetrovima, sama i očigledno napuštena, izgleda kao da bi ispričala mnogo toga. Riječ je o ruševinama vodenog lifta Gordejuela, koje su bez daljnjega postale nova turistička atrakcija na ovom otoku koji turistu obožavaju. Toliko da vlasti trebaju pisati upozorenja da zbog fotke ne ugrožavaju vlastiti život.

Fotogenična ruševina

Casa del Agua de Gordejuela izgrađena je početkom 20. stoljeća kako bi se slatka voda brže dopremila uzbrdo za plantaže banana, a unutar zidova koje je more izjelo stajao je i prvi parni stroj na otoku. Vodeni je lift 1903. izgradila tvrtka Hamilton Company, a uz četverokatnicu čiji se fotogenični ostaci i danas vide, pogon je imao i gornju stanicu, kao i visoki industrijski dimnjak. Na sjeverozapadu se i danas dobro vide stepenice koje su povezivale danas uništeni gornji objekt i ruševinu u kojoj je bila donja stanica.

Vode je na Tenerifeu oduvijek bilo, ali ipak ne u neograničenim količinama, pa se razvoj i ubrzano naseljavanje početkom 20. stoljeća uzelo danak. Zalihe kišnice valjalo je čuvati pa se za velike poljoprivredne površine tražila druga rješenja. Takvo je bilo i vodeno dizalo.

Slatka se voda pumpala iz klanca Barranco de Gordejuela i zahvaljujući hidrauličkoj pumpi "uspinjala" se na vrh brda. Pogon za vodu radio je tek 15 godina, što zbog neisplativosti, što zbog sve šire dostupne i sve jeftinije električne energije. Nakon 1919. godine čitav kompleks je napušten i otada propada.

Ako posjećujete Los Realejos, ovu fotogeničnu ruševinu možete vidjeti s više mjesta duž obale, a najbolje s vidikovca San Pedro. S brojnih pješačkih i trkačkih staza u Rambla de Castro također se otvara pogled na ovo neobično znanje iznad Atlantika koje prkosi moru, vjetru i vremenu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju