Air India za svoje je zaposlenike uvela nove propise o poželjnoj prehrani. Kabinskom osoblju u avionima propisana je prehrana s niskim udjelom masnoća koju će jesti na svim domaćim i međunarodnim letovima. Na njihovim jelovnicima nalaze se omleti s gljivama napravljeni samo od bjelanjaka, vegetarijanske zobene kaše i slična jela s niskim postotkom kolesterola.

I to ne bi bilo ništa čudno da se Air India u posljednjih desetak godina nije već nekoliko puta našla na meti kritičara zbog načina na koje tretira svoje zaposlenike, odnosno njihove prehrambene navike.

Godine 2015. izbio je skandal kada je otkriveno da su “prizemljili” čak 130 osoba jer su bili pretili. Te su osobe odmah stavljene na dijetu i poseban režim vježbanja. Avionska kompanija rekla je da su se na ovaj potez odlučili iz sigurnosnih razloga jer žele imati fleksibilno osoblje koje je spremno brzo reagirati u slučaju nezgoda.

Iako nisu izričito istaknuli koliko kilograma smije imati pojedina osoba, The Independent je razgovarao sa stjuardesom Air Indije visokom 160 centimetara koja je vraćena na posao tek kad je smršavjela na prihvatljiva 63 kilograma.

Za usporedbu, američke zrakoplovne kompanije ukinule su pravila o poželjnoj težini svojih zaposlenika još 1994. godine, nakon što je USAir izgubio grupnu tužbu od žena koje nisu dobile posao stjuardesa zbog fizičkog izgleda.

Air India je 2015. godine odlučila i kako će svi piloti i sve stjuardese morati ići na jogu jer im ta aktivnost pomaže u reduciranju stresa na poslu.

Početkom 2000-ih, pak, odbijali su zapošljavati osobe s prištićima i lošim zadahom iz usta.

"Kada razmatramo kandidate, gledamo njihovu kožu, zube i visinu. Osoba ne bi smjela imati ožiljke, prištiće niti nikakva druga velika obilježja na licu," istaknuli su tada u Air Indiji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju