Kako najbolje upoznati neku državu? Razgledavanjem, učenjem o njoj, provodeći vrijeme na ulici gradova, ali svakako i kušanjem nacionalnih specijaliteta. Stoga će vam sljedećih 7 jela dobro doći da upoznate državu u kojoj se nalazite, pa krenimo redom!

Pierogi (Poljska)

Postoji mnogo razloga za posjet Poljskoj, a jedan od njih svakako je i probavanje gore navedenog jela. Ove male „knedle“ pune se doslovno svačim, a najuobičajenija punjenja su krumpir i sir, meso i kupus ili samo povrće. Često se serviraju prelivene vrhnjem i s prženim lukom, a popularne su i kao desert, punjene voćem i slatkim sirom.

 Pasteis de nata (Portugal)

Iako se ova slastica od lisnatog tijesta može naći širom svijeta, najbolje se, naravno, i dalje rade u Portugalu. Ova „peciva“ punjena su karameliziranom kremom, a uz njih savršeno odgovara – snažna crna kava.

Kanelbullar (Švedska)

Radi se o rolicama sa cimetom, a Šveđani ih znaju napraviti najbolje na svijetu. Mekano tijesto, začinjeno kardamomom, premazano je maslacem te punjeno cimetom. U njima se najbolje uživa čim izađu iz pećnice, a zahvaljujući intenzivnom mirisu osjetit ćete ih čim uđete u bilo koju švedsku pekaru.

Currywurst (Njemačka)

Opće je poznato kako Nijemci i kobasice idu ruku pod ruku, no currywurst zauzima posebno mjesto. Ta slavna street food hrana koja se često konzumira nakon izlazaka zapravo je narezana kobasica prelivena kečapom i curry prahom. Iako zvuči neobično, kombinacija je pogođena, a idealno se slaže uz pomfrit i pivo.

Vafli (Belgija)

U zemlji vafla oni su bolji nego što ih uopće možete zamisliti – topli i slatki, hrskavi izvana, no mekani iznutra. Turistička mjesta serviraju ih najčešće prelivene čokoladnim sirupom ili s voćem, pa nemojte pretjerivati. Recimo još da ih lokalci jedu posute šećerom u prahu, te su vafli prava kalorijska bomba...

Arancini (Italija)

Što god da probate u Italiji, teško je pogriješiti. No prije nego što navalite na 1001 vrstu tjestenina i pizze, napravite mjesta za arancine. Radi se o kuglici od riže, punjenoj mesom, sirom ili povrćem, koja se prži u ulju. Često se jedu kao užina ili brzinski ručak.

Haggis (Škotska)

Iako na prvu zvuči grozno odbojno, zapravo se radi o prilično ukusnom jelu koje će vas prilično iznenaditi. Riječ je o mljevenim ovčjim iznutricama (srce, jetra, pluća) pomiješanim s lukom, zobenom kašom i začinima. Obično se servira s pire-krumpirom i korabom.

MasterChef to be: Kristijan, Anja i Ivan kuhaju po receptu chefa, njihove tehnike i (ne)poznavanje namirnica nikoga ne ostavljaju ravnodušnim Anjin tanjur Chef Darko je imao najviše primjedbi na Kristijana Ivanov tanjur +2 Svinjski lungić s glazurom od meda, čilija i začina uz kremu od celera, mlade krumpire i ukiseljenu mrkvu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju