Galerija Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 5 Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 13 Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 12 Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 11 Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 10 +8 Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 9

Kako naprimjer od nekih jednostavnih namirnica koje svatko ima u svojoj smočnici, poput ajvara, možemo napraviti nešto kreativno. Ana-Maria je zaledila Podravkin blagi ajvar, a zaleđenim kockicama ajvara punila je arancine.

Arancini su odličan način da iskoristite rižota koja vam ostanu od ručka, a u MasterChefu je, kaže Ana-Maria, naučila i koliko je bitan zero waste, odnosno nebacanje hrane.

"Od ostatka rižota radimo arancine, stavljamo zaleđeni ajvar u sredinu da nam se kad otvorimo arancin to lijepo rastopi i imamo element iznenađenja. Mi ćemo danas koristiti blagi ajvar, ako vi volite ljuće, slobodno uzmite ljuti", rekla je Ana-Maria, koja je uz arancine odlučila poslužiti svoju šalšu, koju umjesto s lukom ili češnjakom priprema s porilukom.

Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 6 Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 6 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Poriluk joj daje blažu notu, objasnila je Ana-Maria, a da bude gušća i slađa, uz cherry rajčice dodaje joj i Podravkinu passatu od domaćih rajčica bogatog okusa i svilenkaste teksture, koja je nezaobilazan sastojak njezine šalše.

Uz arancine i šalšu odlično paše i krema od parmezana, kao i tuiles ili čips od parmezana, koji može biti odlična hrskava komponenta na gotovo svakom tanjuru.

"Možemo ga dobiti tako da zagrijemo tavu, posipamo parmezan i lagano mičemo tavu s vatre. Bitno je paziti da nam parmezan ne zagori, tako da cijelo vrijeme malo-pomalo mičemo s vatre i pazimo da vatra nije prejaka", objasnila je Ana-Maria i pozvala sve nas da isprobamo sve trikove koje nam je pokazala u ovom receptu, ali i njezin recept za kremasti rižoto od Podravkina graška koji idući dan možete lako pretvoriti u novo jelo – arancine na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana.

Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 5 Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 5 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

RECEPT – Arancini s graškom i špekom na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana

Sastojci:

  • 300 g Zlatno polje arborio riže
  • 1 glavica luka
  • 10 g pancete
  • 100 ml bijelog vina
  • 1 kocka Podravka povrtnog temeljca
  • 420 g Podravka graška
  • 50 g maslaca
  • 1 žlica mascarponea
  • 700 g parmezana
  • 100 g vrhnja za kuhanje
  • 50 g brašna
  • 1 jaje
  • 50 g krušnih mrvica
  • Podravka blagi ajvar
  • 1 poriluk
  • 200 g cherry rajčica
  • 500 g Podravka passate
  • bosiljak

Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 7 Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 7 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:

  1. Ajvar stavite u mali kalup za led u zamrzivač na minimalno dva sata.
  2. Za kremu od parmezana prvo zagrijte 100 g vrhnja za kuhanje do vrenja i polijte preko 300 g parmezana, razradite štapnim mikserom i stavite u hladnjak.
  3. Za šalšu na maslinovu ulju popržite poriluk i dodajte mu rajčicu. Kada rajčica omekša, dodajte joj passatu i ostavite da se kuha oko 30 minuta. Nakon pola sata dodajte joj 3 grane bosiljka, sol i papar, sve izblendajte štapnim mikserom i procijedite. No ništa se ne baca. Smjesu koja je ostala u cjedilu rasporedite na papir za pečenje u tankom sloju i od nje napravite krekere tako da ih sušite na niskoj temperaturi oko 50 Celzijevih stupnjeva nekoliko sati. Smjesi po želji možete dodati i lanene sjemenke.
  4. Zagrijte 500 ml vode za temeljac i kad zavrije, ubacite Podravkinu povrtnu kocku.
  5. Za rižoto na maslinovu ulju prvo popržite luk i kad se zacakli, dodajte mu pancetu. Nakon 5 minuta dodajte 300 g arborio riže.

Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 8 Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 8 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

  1. Nakon minute, kad se riža zacakli, dodajte 100 ml bijelog vina i kad ishlapi, polako dodajte povrtni temeljac taman da prekrije rižu. U međuvremenu izblendajte štapnim mikserom grašak sa žlicom maslaca i žlicom temeljca do kremaste teksture.
  2. Na pola kuhanja rižota dodajte kremasti grašak i nastavite polako dodavati temeljac dok se riža ne skuha. Kada je rižoto pri kraju, dodajte mu 2 žlice maslaca, žlicu mascarponea i 50 g parmezana. Kada završite rižoto, ostavite ga da se ohladi.
  3. Stavite ulje da se zagrijava. Kad se rižoto ohladi, odvojite smjesu veličine mandarine i u njega stavite kockicu zamrznutog ajvara te napravite kuglicu. Kuglicu prvo stavite u brašno, pa jaje i na kraju u krušne mrvice.

Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 1 Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 1 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

  1. Ulje zagrijte do 180 °C i u njemu pržite arancine oko 2 minute dok ne dobiju lijepu boju. Povremeno ih okrećite da ravnomjerno dobiju boju.
  2. Za čips od parmezana prvo zagrijte tavu i kad se dobro zagrije, maknite s vatre i stavite parmezan, polako vratite na vatru dok ne dobije laganu boju i parmezan se sav otopi te ga polako maknite s tave.
  3. Za serviranje stavite na tanjur prvo šalšu pa arancine, na njih kremu od parmezana i listić bosiljka i na kraju čips od parmezana.
Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju