Kako naprimjer od nekih jednostavnih namirnica koje svatko ima u svojoj smočnici, poput ajvara, možemo napraviti nešto kreativno. Ana-Maria je zaledila Podravkin blagi ajvar, a zaleđenim kockicama ajvara punila je arancine.
Arancini su odličan način da iskoristite rižota koja vam ostanu od ručka, a u MasterChefu je, kaže Ana-Maria, naučila i koliko je bitan zero waste, odnosno nebacanje hrane.
"Od ostatka rižota radimo arancine, stavljamo zaleđeni ajvar u sredinu da nam se kad otvorimo arancin to lijepo rastopi i imamo element iznenađenja. Mi ćemo danas koristiti blagi ajvar, ako vi volite ljuće, slobodno uzmite ljuti", rekla je Ana-Maria, koja je uz arancine odlučila poslužiti svoju šalšu, koju umjesto s lukom ili češnjakom priprema s porilukom.
Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 6
(Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Poriluk joj daje blažu notu, objasnila je Ana-Maria, a da bude gušća i slađa, uz cherry rajčice dodaje joj i Podravkinu passatu od domaćih rajčica bogatog okusa i svilenkaste teksture, koja je nezaobilazan sastojak njezine šalše.
Uz arancine i šalšu odlično paše i krema od parmezana, kao i tuiles ili čips od parmezana, koji može biti odlična hrskava komponenta na gotovo svakom tanjuru.
"Možemo ga dobiti tako da zagrijemo tavu, posipamo parmezan i lagano mičemo tavu s vatre. Bitno je paziti da nam parmezan ne zagori, tako da cijelo vrijeme malo-pomalo mičemo s vatre i pazimo da vatra nije prejaka", objasnila je Ana-Maria i pozvala sve nas da isprobamo sve trikove koje nam je pokazala u ovom receptu, ali i njezin recept za kremasti rižoto od Podravkina graška koji idući dan možete lako pretvoriti u novo jelo – arancine na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana.
Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 5 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
RECEPT – Arancini s graškom i špekom na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana
Sastojci:
- 300 g Zlatno polje arborio riže
- 1 glavica luka
- 10 g pancete
- 100 ml bijelog vina
- 1 kocka Podravka povrtnog temeljca
- 420 g Podravka graška
- 50 g maslaca
- 1 žlica mascarponea
- 700 g parmezana
- 100 g vrhnja za kuhanje
- 50 g brašna
- 1 jaje
- 50 g krušnih mrvica
- Podravka blagi ajvar
- 1 poriluk
- 200 g cherry rajčica
- 500 g Podravka passate
- bosiljak
Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 7
(Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:
- Ajvar stavite u mali kalup za led u zamrzivač na minimalno dva sata.
- Za kremu od parmezana prvo zagrijte 100 g vrhnja za kuhanje do vrenja i polijte preko 300 g parmezana, razradite štapnim mikserom i stavite u hladnjak.
- Za šalšu na maslinovu ulju popržite poriluk i dodajte mu rajčicu. Kada rajčica omekša, dodajte joj passatu i ostavite da se kuha oko 30 minuta. Nakon pola sata dodajte joj 3 grane bosiljka, sol i papar, sve izblendajte štapnim mikserom i procijedite. No ništa se ne baca. Smjesu koja je ostala u cjedilu rasporedite na papir za pečenje u tankom sloju i od nje napravite krekere tako da ih sušite na niskoj temperaturi oko 50 Celzijevih stupnjeva nekoliko sati. Smjesi po želji možete dodati i lanene sjemenke.
- Zagrijte 500 ml vode za temeljac i kad zavrije, ubacite Podravkinu povrtnu kocku.
- Za rižoto na maslinovu ulju prvo popržite luk i kad se zacakli, dodajte mu pancetu. Nakon 5 minuta dodajte 300 g arborio riže.
Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 8 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
- Nakon minute, kad se riža zacakli, dodajte 100 ml bijelog vina i kad ishlapi, polako dodajte povrtni temeljac taman da prekrije rižu. U međuvremenu izblendajte štapnim mikserom grašak sa žlicom maslaca i žlicom temeljca do kremaste teksture.
- Na pola kuhanja rižota dodajte kremasti grašak i nastavite polako dodavati temeljac dok se riža ne skuha. Kada je rižoto pri kraju, dodajte mu 2 žlice maslaca, žlicu mascarponea i 50 g parmezana. Kada završite rižoto, ostavite ga da se ohladi.
- Stavite ulje da se zagrijava. Kad se rižoto ohladi, odvojite smjesu veličine mandarine i u njega stavite kockicu zamrznutog ajvara te napravite kuglicu. Kuglicu prvo stavite u brašno, pa jaje i na kraju u krušne mrvice.
Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 1 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
- Ulje zagrijte do 180 °C i u njemu pržite arancine oko 2 minute dok ne dobiju lijepu boju. Povremeno ih okrećite da ravnomjerno dobiju boju.
- Za čips od parmezana prvo zagrijte tavu i kad se dobro zagrije, maknite s vatre i stavite parmezan, polako vratite na vatru dok ne dobije laganu boju i parmezan se sav otopi te ga polako maknite s tave.
- Za serviranje stavite na tanjur prvo šalšu pa arancine, na njih kremu od parmezana i listić bosiljka i na kraju čips od parmezana.