• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Masterchef Akademija

Ana-Maria Cuglin: Kako jučerašnji ručak pretvoriti u kreativno jelo na šalši na njezin način uz hrskavi tuiles od parmezana?

U MasterChefu je, kaže, upoznala dobre ljude koji su joj i dandanas prijatelji, ali i naučila nekoliko dobrih trikova koje nam je pokazala na jednom receptu koji poštuje zero waste filozofiju u kuhinji.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 3.12.2024 08:42 komentari
viber Created with Sketch.

Galerija Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 5 10 Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 13 10 Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 12 10 Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 11 10

U trendu Sanski Most Impresivna okolica Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka Turkana - 3 Turkana Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi Zapečena tjestenina s kobasicama Tjedni jelovnik 7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće

Kako naprimjer od nekih jednostavnih namirnica koje svatko ima u svojoj smočnici, poput ajvara, možemo napraviti nešto kreativno. Ana-Maria je zaledila Podravkin blagi ajvar, a zaleđenim kockicama ajvara punila je arancine.

Arancini su odličan način da iskoristite rižota koja vam ostanu od ručka, a u MasterChefu je, kaže Ana-Maria, naučila i koliko je bitan zero waste, odnosno nebacanje hrane.

"Od ostatka rižota radimo arancine, stavljamo zaleđeni ajvar u sredinu da nam se kad otvorimo arancin to lijepo rastopi i imamo element iznenađenja. Mi ćemo danas koristiti blagi ajvar, ako vi volite ljuće, slobodno uzmite ljuti", rekla je Ana-Maria, koja je uz arancine odlučila poslužiti svoju šalšu, koju umjesto s lukom ili češnjakom priprema s porilukom.

Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 6 Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 6 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Poriluk joj daje blažu notu, objasnila je Ana-Maria, a da bude gušća i slađa, uz cherry rajčice dodaje joj i Podravkinu passatu od domaćih rajčica bogatog okusa i svilenkaste teksture, koja je nezaobilazan sastojak njezine šalše.

Uz arancine i šalšu odlično paše i krema od parmezana, kao i tuiles ili čips od parmezana, koji može biti odlična hrskava komponenta na gotovo svakom tanjuru.

"Možemo ga dobiti tako da zagrijemo tavu, posipamo parmezan i lagano mičemo tavu s vatre. Bitno je paziti da nam parmezan ne zagori, tako da cijelo vrijeme malo-pomalo mičemo s vatre i pazimo da vatra nije prejaka", objasnila je Ana-Maria i pozvala sve nas da isprobamo sve trikove koje nam je pokazala u ovom receptu, ali i njezin recept za kremasti rižoto od Podravkina graška koji idući dan možete lako pretvoriti u novo jelo – arancine na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana.

Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 5 Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 5 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

RECEPT – Arancini s graškom i špekom na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana

Sastojci:

  • 300 g Zlatno polje arborio riže
  • 1 glavica luka
  • 10 g pancete
  • 100 ml bijelog vina
  • 1 kocka Podravka povrtnog temeljca
  • 420 g Podravka graška
  • 50 g maslaca
  • 1 žlica mascarponea
  • 700 g parmezana
  • 100 g vrhnja za kuhanje
  • 50 g brašna
  • 1 jaje
  • 50 g krušnih mrvica
  • Podravka blagi ajvar
  • 1 poriluk
  • 200 g cherry rajčica
  • 500 g Podravka passate
  • bosiljak

Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 7 Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 7 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Priprema:

  1. Ajvar stavite u mali kalup za led u zamrzivač na minimalno dva sata.
  2. Za kremu od parmezana prvo zagrijte 100 g vrhnja za kuhanje do vrenja i polijte preko 300 g parmezana, razradite štapnim mikserom i stavite u hladnjak.
  3. Za šalšu na maslinovu ulju popržite poriluk i dodajte mu rajčicu. Kada rajčica omekša, dodajte joj passatu i ostavite da se kuha oko 30 minuta. Nakon pola sata dodajte joj 3 grane bosiljka, sol i papar, sve izblendajte štapnim mikserom i procijedite. No ništa se ne baca. Smjesu koja je ostala u cjedilu rasporedite na papir za pečenje u tankom sloju i od nje napravite krekere tako da ih sušite na niskoj temperaturi oko 50 Celzijevih stupnjeva nekoliko sati. Smjesi po želji možete dodati i lanene sjemenke.
  4. Zagrijte 500 ml vode za temeljac i kad zavrije, ubacite Podravkinu povrtnu kocku.
  5. Za rižoto na maslinovu ulju prvo popržite luk i kad se zacakli, dodajte mu pancetu. Nakon 5 minuta dodajte 300 g arborio riže.

Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 8 Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 8 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

  1. Nakon minute, kad se riža zacakli, dodajte 100 ml bijelog vina i kad ishlapi, polako dodajte povrtni temeljac taman da prekrije rižu. U međuvremenu izblendajte štapnim mikserom grašak sa žlicom maslaca i žlicom temeljca do kremaste teksture.
  2. Na pola kuhanja rižota dodajte kremasti grašak i nastavite polako dodavati temeljac dok se riža ne skuha. Kada je rižoto pri kraju, dodajte mu 2 žlice maslaca, žlicu mascarponea i 50 g parmezana. Kada završite rižoto, ostavite ga da se ohladi.
  3. Stavite ulje da se zagrijava. Kad se rižoto ohladi, odvojite smjesu veličine mandarine i u njega stavite kockicu zamrznutog ajvara te napravite kuglicu. Kuglicu prvo stavite u brašno, pa jaje i na kraju u krušne mrvice.

Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 1 Ana-Maria Cuglin: Arancini na šalši s porilukom i tuilesom od parmezana - 1 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

  1. Ulje zagrijte do 180 °C i u njemu pržite arancine oko 2 minute dok ne dobiju lijepu boju. Povremeno ih okrećite da ravnomjerno dobiju boju.
  2. Za čips od parmezana prvo zagrijte tavu i kad se dobro zagrije, maknite s vatre i stavite parmezan, polako vratite na vatru dok ne dobije laganu boju i parmezan se sav otopi te ga polako maknite s tave.
  3. Za serviranje stavite na tanjur prvo šalšu pa arancine, na njih kremu od parmezana i listić bosiljka i na kraju čips od parmezana.
Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #Masterchef Akademija
  • #arancini
  • #podravka
  • #Podravka passata
  • #rižoto
  • #grašak
  • #ana maria cuglin
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kuća za odmor Perunika, Novalja, Pag, Airbnb
64 eura na noć
Kuća pored mora na otoku Pagu idealni je izbor za punjenje baterija i dubinski odmor
Vegetarijanska pizzerija u Zagrebu Plantea, Buzin
"Nikad ne bih rekla da ovo nije meso"
Jeli smo u prvoj vegetarijanskoj pizzeriji u Zagrebu i jako se iznenadili
Slava umjetnosti: Franc Jozef svečano otvorio HNK u Zagrebu - srebrnim čekićem
Prije 130 godina
Slava umjetnosti: Na današnji dan Franc Jozef je svečano otvorio HNK u Zagrebu - srebrnim čekićem
Slana pita od gljiva recept
Imamo recept!
Prefina pita s gljivama i pivom idealni je izbor za hladnu jesen, a može se napraviti i bez grama maslaca
Otkrijte tajne zelenog Međimurja: Vikend za pamćenje između Mure i Drave
Na sjever!
Otkrijte tajne zelenog Međimurja: Vikend za pamćenje između Mure i Drave
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Puretina na tanjuru
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Bajka na litici iznad Une: Jedini dvorac u Bosni i Hercegovini
Stari grad Ostrožac
Bajka na litici iznad Une: Jedini dvorac u Bosni i Hercegovini

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Lovci morali prekinuti lov zbog velikog broja poskoka
OTKAZALI LOV
Šok u Dalmaciji! Lovci se zgrozili najezdom opasnih predatora: "Bili su kamuflirani, a jedan je visio..."
U eksploziji kuće poginula tri karabinjera, deseci karabinjera, policajaca i vatrogasaca ranjeni
SEOSKA KUĆA
Užas u susjedstvu! Trojica vojnika poginula, deseci ranjenih u eksploziji: "To je čin apsolutnog ludila"
Porezna uprava kreće u redovni nadzor u području pet djelatnosti
Do kraja godine
Porezna uprava kreće u nadzor: Imaju točno određene mete
show
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Ovako su izgledali posljednji dani Halida Bešlića
''inzistirao je da...''
Ovako su izgledali posljednji Halidovi trenuci u bolnici: ''U samo tri dana potpuno je kolabirao...''
Lijes Halida Bešlića u grob je spustio njegov sin Dino
pretužan prizor
Halidov lijes u grob je spustio njegov sin Dino, suze nitko nije mogao suzdržati
zdravlje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
9 šokantnih promjena u tijelu nakon 50. godine koje većina ljudi ignorira
Godine donose izazove za tijelo
9 šokantnih promjena u tijelu nakon 50. godine koje većina ljudi ignorira
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Živa istina
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Ovaj kviz prepoznat će pravog intelektualca u moru neznalica! Provjerite svoje znanje
Pokažite što znate!
Ovaj kviz prepoznat će pravog intelektualca u moru neznalica! Provjerite svoje znanje
Zvono ispred zgrade u Münchenu postalo pravi hit na Balkanu! Pogledajte zašto
Urnebesno
Zvono ispred zgrade u Münchenu postalo pravi hit na Balkanu! Pogledajte zašto
tech
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
provedena velika analiza
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
Netflix priprema iznenađenje za pretplatnike za kraj ove godine
Službena najava
Netflix priprema iznenađenje za pretplatnike za kraj ove godine
Znanstvenici otkrili formulu? Novi serum vraća kosu u manje od dva mjeseca
Zanimljivo istraživanje
Znanstvenici otkrili formulu? Novi serum vraća kosu u manje od dva mjeseca
sport
Veliki kiks Francuza u borbi za Svjetsko prvenstvo: Hrvatski susjedi praktički se oprostili od šansi
neočekivano
Veliki kiks Francuza u borbi za Svjetsko prvenstvo: Hrvatski susjedi praktički se oprostili od šansi
Lorenco Jemini skinuo dres u programu uživo zbog pobjede Albanije protiv Srbije
Ispunjeno obećanje
VIDEO Euforija nakon pobjede Albanije u Leskovcu: Skidanje u programu uživo obišlo Balkan
Dok je Lamine Yamal gledao utakmicu hrvatskih trećeligaša iza njegovih leđa se radio transfer stoljeća!
kakva bomba!
Dok je Lamine Yamal gledao utakmicu hrvatskih trećeligaša, iza njegovih leđa radio se transfer stoljeća!
tv
Kumovi: Iznenadila ju je pitanjem – na kojem programu ide sport?
KUMOVI
Kumovi: Iznenadila ju je pitanjem – na kojem programu ide sport?
U dobru i zlu: Upada u romantiku, a svejedno već ima teško jutro
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Upada u romantiku, a svejedno već ima teško jutro
Skrivena sudbina: Svi su dokazi protiv nje - zar je ona stvarno krivac?
SKRIVENA SUDBINA
Svi su dokazi protiv nje - zar je ona stvarno krivac?
putovanja
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
novac
Hrvatska je ove godine povećala uvoz plina i nafte iz Rusije za 55 posto. Neke EU zemlje koje intezivno podržavaju Ukrajinu, još i više
Paradoks ili…?
Hrvatska je ove godine povećala uvoz plina i nafte iz Rusije za 55 posto. Neke EU zemlje koje intezivno podržavaju Ukrajinu, još i više
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Česta meta
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
lifestyle
Street style: Smeđa boja na zagrebačkoj špici
HIT SEZONE
15 Zagrepčanki odobrilo najveći jesenski trend, sviđa li se vama?
Adriana Ćaleta-Car u puloveru kratkih rukava i suknji s naborom
Šik izdanje
Adriana Ćaleta-Car u puloveru koji je nekim ženama nepraktičan i suknji koja će se svidjeti mnogima
Bojana Gregorić Vejzović u fantatsičnoj suknji koja se može nositi u raznim prigodama
SJAJNO IZDANJE
Bojana Gregorić Vejzović: Suknja od sedam eura koja se može nositi u svim prigodama, ima i džepove
sve
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Ovako su izgledali posljednji dani Halida Bešlića
''inzistirao je da...''
Ovako su izgledali posljednji Halidovi trenuci u bolnici: ''U samo tri dana potpuno je kolabirao...''
Veliki kiks Francuza u borbi za Svjetsko prvenstvo: Hrvatski susjedi praktički se oprostili od šansi
neočekivano
Veliki kiks Francuza u borbi za Svjetsko prvenstvo: Hrvatski susjedi praktički se oprostili od šansi
Sergio Varela sa svojim capelletima s kozicama
Pokrovitelj Kenwood

Sergio Varela: Kako napraviti naizgled komplicirano jelo, a pritom uštedjeti masu vremena?

Kako se u kuhinji igrati raznim tehnikama, a pritom uštedjeti vrijeme i stvoriti zanimljivo razigrano jelo koje pršti okusima pokazao nam je Sergio David Varela Ramirez. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close