Ovaj put čeka vas nešto malo drugačije. Ne radi se o opisu izleta, već o jednome kratkome, a nadamo se i donekle humorističnome, pregledu raznih vrsta i tipova planinara, koje smo imali prilike sresti u planinama.

Možda ćete se pronaći u potpunosti u jednom od tipova, a možda ćete prepoznati neke prijatelje u drugim tipovima. Međutim, vjerujem da smo se svi u raznim situacijama i okolnostima mogli, barem djelomično, pronaći u više ovih tipova planinara.

Ovu prvu priču u potpunosti je napisao ženski dio Zova Planine. 😊

Izvorni planinar

On poznaje gradivo te u životopisu ima odrađeno uspona i uspona. Ima svu potrebnu opremu, ali ne pretjeruje s količinom. Ima kondiciju koje bi se posramili i najbolji fitness-treneri.

Može hodati 10+ sati i napraviti 2000+ visinske razlike, a kada se spusti, popije pivu i pojede kutiju Domaćice, reći će da je još dovoljno rano i da se želi još malo prošetati uz jezero.

Naravno, uvijek ide prvi u grupi, a često je ostalima samo točkica na dalekom i visokom horizontu. On je najbolji i najbrži. On je alfa.

On najčešće organizira izlet te proučava sve detalje, od vremenske prognoze, polazišta, osjetljivijih točaka pa do mjesta za odmor i vremena do kojega treba biti na vrhu. Uz njega se osjećate sigurno i kao da ste u dobrim rukama (što i jeste).

On jednako uživa u prirodi i krajolicima kao i u izazovu planinarenja i pomicanja vlastitih fizičkih i psihičkih granica. On je pravi, izvorni planinar.

Planinarenje - 1 Planinarenje - 1 (Foto: Unsplash)

Divokoza

Ovaj planinar ima nepresušnu energiju. U svijetu pasa usporedili bismo ga s Jack Russell terijerom ili Border Colliejem.

Najdraži film mu je Cliffhanger. Sve što je obično njemu je dosadno ili, u najmanju ruku, nedovoljno atraktivno. Uvijek će naći načina da si začini i oteža planinarenje, a najdraže su mu stijene svih vrsta. Nema te stijene na koju se on neće popeti, bila ona na stazi, uz stazu ili negdje tamo daleko. Što je situacija teža i neprohodnija, to je njemu veći gušt.

Svaki put kada se popne na neku usputnu stijenu, bit će sretan poput malog djeteta – vikat će ostalima da se i oni popnu, da je baš super i da trebaju vidjeti pogled odatle. Naravno, rijetki će mu se i pridružiti, ali njega to neće spriječiti u nastojanjima da upozna svaki kamen koji mu oko vidi.

Brz je, hiperaktivan i nestrpljiv. Često će vas požurivati – jer ima toliko toga što danas još morate istražiti.

Njega je uvijek lijepo imati u društvu. Neizmjerno vas zabavlja. Njegov entuzijazam zarazan je te ne možete skinuti osmjeh s lica, iako ga možda nećete pratiti u njegovim penjačkim pothvatima. On je vječno dijete u duši te vraća i vas u djetinjstvo, makar na trenutak.

Šerpa

Malo je reći da ovaj planinar obožava sve što je planinarsko. Pritom mislimo na opremu svih vrsta; od obuće, odjeće, dodataka i ruksaka do sitnica poput zviždaljki, lončića, sklopivih plastičnih posuda i sl.

On nije sposoban optimizirati – teško odlučuje što uzeti sa sobom, a što ostaviti kod kuće. Stoga, sve što ima sa sobom nosi. On ima ruksak od minimalno 40 L, čak i za izlet do Bilogore. On bliješti – što zbog jarkih boja novih hlača i jakne, što zbog odsjaja zviždaljke od inoksa i lončića.

Njega je dobro imati u društvu jer je uvijek spreman za sve. Ako nešto pođe po krivu, on ima prvu pomoć. Pukla vam je vezica na gojzerici? Nema problema, on vadi rezervnu. Razbile su vam se naočale? Nikakva panika, on ima superljepilo. Počela je kiša? On ima kabanicu složivu u kuglu od 5 cm. Treba vam vode? Nema problema, on ima 10 boca. Gladni ste? On vadi posudu punu pohane piletine. A kada se sve pojede, sklopit će posudu i složiti je u ruksak.

Nema te situacije koja će njega uloviti nespremnoga.

Planinarenje - 3 Planinarenje - 3 (Foto: Unsplash)

Minimalist

Suprotno od Šerpe, Minimalist ne nosi ništa ili gotovo ništa. Razlikujemo dvije vrste minimalista: Stručnjaka i Lijenog Amatera.

Stručnjak je naučio, s godinama iskustva, optimizirati opremu. On nosi mali treking-ruksak s mijehom za vodu i nekoliko energetskih pločica – tek toliko koliko mu je minimalno potrebno za taj izlet. Nema rezervnu odjeću niti dodatna pomagala. On se pouzda u svoju izdržljivost, snagu i brzinu – i dobro mu ide. On je obično trail trkač u izvrsnoj kondiciji. On odrađuje brze i eksplozivne, ali tehnički nezahtjevne izlete. On je, najčešće, solo igrač.

Lijeni Amater nešto je sasvim suprotno. On dobro da ima gaće. Ruksak ga neizmjerno živcira, stoga ga rijetko nosi. Vode i hrane nikad nema. Hoda po planini u trenirci, s rukama u džepovima. On je Čeh, šetač u šlapama. Često mu je hladno jer nije uzeo dodatnu majicu. Jaknu i ne posjeduje. Čudi se vama i s podsmjehom komentira svu opremu koju nosite sa sobom, ali nakon nekoliko sati hoda bez srama će piti vašu vodu i jesti vašu hranu. Njega rijetko želite u društvu. Nemojte biti Lijeni Amater.

Kukalo

Ovome planinaru ništa ne valja. Sve mu smeta i uvijek ističe negativne stvari.

Od 8 sati provedenih u planinama, on će 9 sati kukati. Teško mu je. Staza je preuska ili prestrma. Zašto ima toliko kukaca? Previše se znoji. Ruksak ga stišće. Desna gojzerica ga žulja na lijevome malome prstu. Šilt na kapi radi mu previše sjene. Naočale ga štipaju za nos. Ne može disati. Gaće mu se uvlače u guzicu. Sunce prejako grije. Trava je prezelena. Ptice preglasno cvrkuću.

Zbog njega ćete preispitati svoje životne odluke i društvo u kojem se krećete. Njegovo kukanje utječe na motivaciju i dobro raspoloženje cijeloga društva. Cijelim putem pitat ćete se zašto je uopće išao s vama. Ali, zanimljivo, unatoč kukanju Kukalo će uvijek biti redoviti član svakog izleta.

Mazga

Ovaj planinar tvrdoglav je kao mazga.

Bit će mu slabo, nastavit će hodati. Imat će satima krvave žuljeve – nastavit će hodati. Boljet će ga glava, nastavit će hodati. Bubreg će mu ostati na vrhu brda, nastavit će hodati. Vidjet ćete da mu nije dobro, ali on će vas uvjeravati kako je sve OK – dapače, nikad nije bio bolje.

Nikada neće priznati da ne može i da mu je teško, ali na kraju dana, u privatnosti svojega doma, plakat će kao kišna godina, a zatim se onesvijestiti od bolova i umora.

Najčešće se radi o početniku ili povremenom planinaru koji ne želi ispasti slabiji ili lošiji pred iskusnijim društvom. Morate voljeti ovoga planinara iako se ne slažete s njegovim stilom. Dobro je biti ustrajan, ali ne i pod cijenu sigurnosti i zdravlja – što svojega, a što od ostalih.

Zapamtite, u prirodi ostavite samo tragove svojih koraka! Pokupite smeće, čuvajte prirodu i budite odgovorni prema njoj!

Novajlija

Dvije su vrste novajlija: Neaktivni i Neobjašnjivo Fit.

Neaktivni je tip novajlije koji je upravo ustao s kauča. On nije hodao od devedeset prve. Kondiciju nema, osim ako ne računate onu u ispijanju kave na terasama, surfanju po internetu ili klikanju po daljinskom upravljaču. U planinama nikada nije bio, ali društvo ide, pa zašto ne bi i on probao. Njemu nije do planina niti fizičke aktivnosti, već mu je do druženja. Dobra stvar kod Neaktivnog je to što će ponekad iznenaditi sam sebe, a i vas.

Neobjašnjivo Fit nije inače aktivan i ne vježba. Barem on tvrdi da ne vježba, ali zna kako se sve vježbe izvode. Redovito je na dijeti i pazi na prehranu te ima pretplatu na brojne fitness-kanale na YouTubeu. Tvrdi da nikada nije bio u planinama, ali je u jako dobroj formi – bit će zbog joge, koju svaki dan prakticira.

Lice s Naslovnice

Lice s Naslovnice (drugim nazivom i Outdoor model) najčešće vidimo u ženskoj planinarskoj populaciji. Dok sav običan svijet po planinama hoda prljav, crven i znojan, raščupane i povremeno masne kose, s pjegicama ili prištićima od sunca, Lice s Naslovnice nikad nećete vidjeti u takvom izdanju. Ovo je genetski modificirani planinar, nesposoban izgledati neuredno i znojno, čak i prilikom velikih napora i teških uvjeta.

Lice s Naslovnice uvijek ima postojanu frizuru, svaka je dlaka na svojem mjestu, a često nosi i spuštenu kosu. Ako se radi o ženskoj osobi, šminka je uvijek svježa, a nokti su lakirani. Ako se radi o muškoj osobi, možemo ga usporediti s Barneyjem iz serije Kako sam upoznao vašu majku – uvijek u odijelu i nikada ne ispada loše na slikama.

Outfit mu je uvijek usklađen; čarape u boji naočala, majica u boji vezica na gojzericama, a hlače ili tajice idu uz ruksak. Lice s Naslovnice ima i odličan Instagram, a često je i ambasador nekoliko brendova. Ovoga planinara uvijek je lijepo vidjeti u planinama i često mu zavidimo jer, osim što je u formi i svaki izlet uspješno savladava, izgleda kao da je ispao s naslovnice.

Planinarenje - 5 Planinarenje - 5 (Foto: Unsplash)

Fotograf

O ovome planinaru ne moramo pisati previše. Njemu je odlazak u planinu izvrsna prilika za cjelodnevno fotkanje. Uvijek će biti negdje iza, tražiti kadar. Posljednji dolazi na vrh jer je jednostavno bilo toliko divnih panorama koje je trebalo uloviti. Često nosi opreme koliko i Šerpa, ali one fotografske: 5 objektiva, 2 stativa, dron, tablet…

Fotografa je uvijek lijepo imati u društvu – imat ćete hrpu odličnih (profesionalnih i poluprofesionalnih) fotki s izleta.

Podvrsta mu je Selfie Majstor, koji ne traži panorame radi njih samih, već ih koristi kao šaroliku pozadinu svojih samoportreta. Često će zaboraviti ponijeti hranu i vodu, ali selfie štap uvijek će biti u ruksaku.

Hipi Filozof

On u planinu ide radi duhovne obnove. Rijetko ide u društvu, češće je solo igrač.

Laganim se tempom šeta po planini, zastaje kod svakog cvijeta, miluje svako stablo, upija svaku zraku sunca. Meditira na travi u nekoj zavjetrini. Meditira na vrhu. Meditira na dnu. Radi jogu na planini. Čita Kanta i Anu Bučević. On je u svome svijetu. On je priručnik za samopomoć.

Ako ga vidite u divljini, nemojte ga uznemiravati.

Savjetnik

Savjetnik je upoznat sa svime.

On poznaje tehnike hodanja po travi, stijeni ili snijegu. On poznaje tehniku držanja štapova za planinarenje. On zna kako napuniti ruksak. On ima najbolji način za vezanje gojzerica. On zna koja je krema za sunce najbolja. On zna da HGSS možeš nazvati čak i kada ti je slaba baterija na mobitelu. On poznaje sve vrhove na horizontu te vam ih žmireći može nabrojiti, slijeva nadesno i obratno. On poznaje sve staze na planini, njihove težine i dužine. On je završio planinarsku školu.

On će vidjeti sve vaše greške i uvijek će vam objasniti što radite pogrešno. On je štreber i sveznalica. Često ćete imati želju gurnuti ga u provaliju, ali, srećom za vas, on je uglavnom na začelju – količina informacija i znanja kod njega su često obrnuto proporcionalni kondiciji.

Lovac na Maneštru

Ovaj planinar ide u planinu s jednim ciljem – posjetiti planinarski dom. On svoje izlete organizira oko postojanja planinarskog doma. Ako nema kuće (koja radi), njega nećete vidjeti na planini. Ne isplati mu se. Ma kakav vrh, kakva planina…

Aaali, spomenite mu rakijicu i toplu maneštru u planinarskoj kući, to je već druga priča. Od kilavca postaje najživlji i najentuzijastičniji lik u vašem društvu. Jasno, to je zato što treba stići na vrijeme – prije nego se maneštra ohladi, a rakije ponestane.

Jednom kada se dohvati planinarske kuće, teško da ćete ga iz nje izvući – a možda ćete ga morati ostaviti da prespava vikend. Neka, bitno da uživa.

Koronaplaninar

Zatvorili mi birtiju – idem u planinu. Koliko teško to može biti? Treba li ovoga posebno opisivati? Mislimo da ne treba. 😂 

Ekipu s bloga Zov Planine možete pratiti i na njihovoj Facebook stranici i Instagram profilu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju