Kako se ne biste izgubili u prijevodu, naživcirali ili razočarali, prije odlaska u Španjolsku bacite oko na kulturološke razlike.

Ne očekujte točnost

Španjolci su sličniji nama nego Nijemcima kad je riječ o točnosti, ali i dalje su bolji od nas u kašnjenju. Njihov je pristup dolaženju na vrijeme je rastezljiv pa ako vas kojim slučajem pozovu na kakvu zabavu nitko se neće ljutiti ako zakasnite 15 minuta, ili još bolje - pola sata. No dođete li na vrijeme, očekujte da ćete biti prvi gost.

Ne računajte da su trgovine otvorene oko podneva

Većina manjih trgovina se otvara ujutro da bi napravila pauzu oko ručka i ponovno počela raditi u poslijepodnevnim satima. Vrijeme rada varira, ali generalno biste mogli poljubiti vrata od 14 do 15 sati. Stoga je najsigurnije obaviti što treba u jutarnjim satima.

Ne zaboravite ključne riječi na španjolskom 

Osim što cijene turiste koji znaju španjolski, snalaženje će vam biti puno lakše ako barem malo govorite njihov jezik. Na popisu korisnih izraza su pozdravi poput hola (zdravo) zatim gracias (hvala) i por favor (molim), ali i riječi koje će vam koristiti u otkrivanju njihove izvrsne kuhinje - copa de vino tinto/blanco (čaša vina crvenog/bijelog), jarra de sangría (vrč sangrije) ili tapas (mali zalogaji).

Nemojte se iznenaditi, ako vas netko poljubi 

Od rukovanja, do poljupca u oba obraza, Španjolci se pozdravljaju prisnije od brojnih drugih europskih naroda. Iako su i Španjolci na distanci u vrijeme koronavirusa, dobro je znati za vrijeme kad se situacija vrati na staro.

Ne zgražajte se u kafiću

U Španjolskoj, baš kao i u Njemačkoj nije neobično piti prije podneva. Prizori poput vesele ekipe koja pije pivo na sunčana prijepodneva u kafićima posve su uobičajeni.

Nemojte odbiti besplatnu hranu

U brojnim španjolskim barovima uz piće ćete dobiti male zalogaje – tapase, poput kakvih grickalica, maslina, sira ili minisendviča. Nemojte se brinuti da će vam ih naplatiti, tapasi uz piće su na račun kuće.

Ne očekujte ranu večeru

Večera prije 8:30? Neće ići. Španjolci jedu kasno, a većina restorana se niti ne otvara za večeru prije tog vremena. Tražite li živahnu atmosferu, nemojte rezervirati stol prije devet sati navečer.

Nemojte misliti da engleski uvijek prolazi

Španjolci će često reći da govore engleski, ali nakon što se pokušate s njima sporazumjeti, mogli biste se iznenaditi. Često znaju tek osnovne fraze, ali s većinom ne možete diskutirati na engleskom.

Ne nosite kupaći izvan plaže

Španjolci ne hodaju u japankama i kupaćim kostimima nigdje drugdje osim na plažama pa ako se želite uklopiti, obucite se prije nego zakoračite na asfalt. Tako ćete izbjeći neugodne situacije.

Nemojte ostavljati prevelike napojnice

Španjolci generalno ne očekuju napojnice, ali ako vas je usluga ili hrana oborila s nogu, slobodno im ostavite 5 do 10 posto od računa. U pravilu – što je mjesto manje formalno, to je manja potreba za napojnicom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju