U zagrebačkom klubu Vintage Industrial Bar održan je veliki tulum na kojem su se uz Jameson koktele zabavljali barmeni iz cijele Hrvatske. U sklopu partyja organizirano je i natjecanje barmena sa svih strana Hrvatske u spravljanju Jameson koktela, a domaćin večeri, komičar i voditelj Ivan Šarić, proglasio je najbolje. Tako su Marko Ristić i Mario Majcen osvojili titule hrvatskih predstavnika na međunarodnom natjecanju Global Bartenders Ball u Dublinu, dok se trećeplasiran Karlo Damijanić. odvezao kući na zelenom Jameson biciklu.


Inače, Global Bartenders Ball u Dublinu svake godine okuplja najbolje barmene iz cijeloga svijeta i omogućuje im upoznavanje s dugogodišnjom tradicijom proizvodnje Jameson irskog viskija u sklopu kojega je i finalno natjecanje vrhunskih barmena.

Intervjuirali smo pobjednika:


Marko, objasni nam što se događalo u Vintageu?
Iz mog barmenskog ugla – dogodio se spektakl Znači, barmeni poslužuju barmene koktelima na bazi Jamesona i sve to apsolutno free of charge! Pa gdje toga ima? I pored svega toga Jameson ekipa organizira natjecanje gdje pobjednik odlazi u Dublin, na natjecanje gdje imaš priliku postati svjetski prvak, obilazak destilerije, a svi troškovi pokriveni. Pa se ti nemoj truditi pobijediti (smijeh).

Kako se osjećaš kao pobjednik?
Osvajanje prvog mjesta u konkurenciji ponajboljih hrvatskih barmena me doista čini ponosnim. Pravila natjecanja smo dobili dva dana prije samog natjecanja i od tog sam trenutka 4-5 sati dnevno uvježbavao i dorađivao recepturu. Sada čekam pravila za natjecanje koje me 29. lipnja očekuje u Dublinu. Po informacijama koje imam, u Irskoj prijestolnici ce se natjecati 30-ak barmena iz cijeloga svijeta.

Što barmeni rade preko zime, ono, razmazili su nas filmovi?
Preko zime sam zatvoren u svom koktel laboratoriju, smišljam recepture, isprobavam sirupe i likere koje sam napravio na proljeće i pokušavam ih sljubiti u neku recepturu koju ću potom prezentirati na nekom drugom natjecanju. Također, odlazim na raznorazna natjecanja i provodim edukacije barmena u Udruzi barmena Istarske županije u Puli.


Gdje te možemo gledati uživo? Daj nam jedan recept za amatere, da zadivimo djevojku na trećem dejtu!
Uživo se vidimo u beach baru Šumi more u Puli uz raznovrsnu ponudu koktela i vrhunskih piva. Evo vam i dva!

Recept za amatere: Hawaii (2 cl blue curacao, 2 cl banana liker, 2 cl malibu, 10 cl Juicy ananasa)

Receptura za semi pro Istrabarman: (3 cl rum, 1.5 cl liker malina, 1.5 cl Aura rakija od bazge, 1.5 cl Vedranovog borovničeka, 3 cl svježe cijeđene naranče i 3 cl Juicy ananasa).

I u prvoj i u drugoj recepturi sve sastojke stavimo u shaker s ledom, prošejkamo i prelijemo zajedno s ledom u čašu.

Puno sreće u dublinu, vidimo se u Puli!
Hvala, živili!


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju