Jedan od najpopularnijih koktela 21. stoljeća potpisuje newjorški miksolog Sam Ross koji ga je smućkao kada je radio u poznatom Milk&Honey baru. Klasičan, ali moderan koktel nazvan Penicilin prešao je granice kontinenta i osvojio cijeli svijet te dobio status uspješnice. Škotski viski s izraženom aromom dima, limun i slatki sirup stvaraju balans, sličan onome kakav ima whisky sour.
Penicilin je sladak, kiselkast, pikantan i ukusan, najbolje ukrašen zalogajem dobrodošlice od kandiranog đumbira. Najbolje ga je poslužiti bez slamke kako ne biste propustili niti jednu notu koktela.
Recept za Penicilin:
- 60 ml miješanog škotskog viskija
- 22 ml limunova soka
- 22 ml sirupa od meda i đumbira
- 7,5 ml viskija (Islay single malt scotch)
Priprema Penicilina:
- Veći komad đumbira (40 cm) ogulite i tanko narežite. U posudu za kuhanje ulijte 340 g meda, 2,5 dl vode i đumbir pa zakuhajte. Smanjite vatru na srednju i kuhajte 5 minuta. Stavite u hladnjak da odstoji preko noći. Procijedite pomoću gaze u staklenku.
- Miješani viski, limunov sok i 22 ml sirupa dobro protresite u shakeru s ledom pa procijedite u čašu preko leda. Ulijte viski pa prema želji ukrasite komadićem kandiranog đumbira.
Hrana koju najbolji svjetski sportaši jedu za snagu i izdržljivost na Olimpijskim igrama +0