Ako želite brzo zgusnuti umak, uspite žlicu gustina u dvije žlice vode ili bijelog vina, izmiješajte i polako dodajte umaku miješajući pjenjačom. No ako izbjegavate škrobno brašno, poslužit će i povrće.

Isplati se imati u zamrzivaču izmiksano povrće iz juhe poput kuhanog celera, mrkve i peršina jer također spašava umak ili previše rijetku juhu.

Gustoću pruža i usitnjeni krumpir, izmiksani kuhani grah ili slanutak iz limenke koje za takve slučajeve spremite u smočnicu kako bi bili nadohvat ruke.

Izmiksano povrće ili grahorice možete zamrznuti u plastičnim čašama ili kalupima za led kako biste lako mogli odrediti količinu koja vam treba bez čekanja da se otopi.

Juhe, variva i umake zgusnite dodavanjem i bešamel umaka, krušnim mrvicama ili zobenim pahuljicama. Pahuljice možete i usitniti pa dodavati prema potrebi, ali i koristiti mekinje. Osim što će spasiti suviše rijedak umak, obogatit će ga i zdravim vlaknima. 

I prilog doprinosi gustoći umaka pa umjesto tjestenine možete odabrati rižu, ječam te proso koji prilikom kuhanja oslobađaju sluz te u kombinaciji s umakom doprinose čvršćoj konzistenciji.

Hrskava piletina iz pećnice Hrana i piće Trik od 5 kuna za najhrskaviju piletinu iz pećnice kojem se Hrvati čude

U trgovinama zdrave hrane potražite kuzu prah ili chia sjemenke koje prije dodavanja jelu ostavite desetak minuta u malo vode kako bi nabubrile. Želite li ubrzati postupak, iskoristite toplu ili vruću vodu. Kuzu je blagotvorni japanski bijeli korijen koji nakon sušenja i obrade podsjeća na komadiće krede. Valja imati na umu da voda u kojoj treba rastopiti kuzu prije kuhanja obavezno mora biti hladna jer će se u suprotnom stvoriti grudice.

Prilika koja se ne propušta: Besplatno putovanje Europom? Moguće je! Vrijeme je za avanturu! Red Bull Can You Make It? Ovo je putovanje za koje nije potreban novac već dobra volja, kreativnost, smijeh i dobro pamćenje u koje ćeš spremiti svoje uspomene. +3 Neki će se na svom putu susresti s izazovima