Ako želite brzo zgusnuti umak, uvijek možete pomiješati žlicu gustina u dvije žlice vode ili bijelog vina, izmiješati i polako dodajti umaku miješajući pjenjačom. No ako izbjegavate škrobno brašno, poslužit će i povrće, sjemenke i drugi dodaci. 

Pire od povrća

Isplati se imati u zamrzivaču izmiksano povrće iz juhe poput kuhanog celera, mrkve i peršina jer također spašava umak ili previše rijetku juhu.

Limenka koja spašava

Gustoću pruža i usitnjeni krumpir, izmiksani kuhani grah ili slanutak iz limenke koje za takve slučajeve spremite u smočnicu kako bi bili nadohvat ruke.

Izmiksani grah

Izmiksano povrće ili grahorice možete zamrznuti u plastičnim čašama ili kalupima za led kako biste lako mogli odrediti količinu koja vam treba bez čekanja da se otopi.

Mekinje i pahuljice 

Juhe, variva i umake zgusnite dodavanjem i bešamel umaka, krušnim mrvicama ili zobenim pahuljicama. Pahuljice možete i usitniti pa dodavati prema potrebi, ali i koristiti mekinje. Osim što će spasiti suviše rijedak umak, obogatit će ga i zdravim vlaknima. 

Riža umjesto tjestenine 

I prilog doprinosi gustoći umaka pa umjesto tjestenine možete odabrati rižu, ječam te proso koji prilikom kuhanja oslobađaju sluz te u kombinaciji s umakom doprinose čvršćoj konzistenciji.

Chia sjemenke

Sjemenke prije dodavanja jelu ostavite desetak minuta u malo vode kako bi nabubrile. Želite li ubrzati postupak, iskoristite toplu ili vruću vodu.

Kuzu

U trgovinama zdrave hrane možete potražiti kuzu prah koji se dobiva od korijena japanske biljke iz porodice mahunarki. Bijeli škrob u Japanu se tradicionalno koristi za zgušnjvanje raznih jela. Voda u kojoj treba rastopiti kuzu prije dodavanja jelima obavezno mora biti hladna jer će se u suprotnom stvoriti grudice.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju