Aloe vera
Aloe vera je biljka koja zahtjeva vrlo malo pažnje i brige. Ukrašavat će vaš vrt bilo da je u cvatu ili ne. Ljepljiva tekućina unutar biljke ima ljekovita svojstva. Aloe vera jača otpornost organizma, pomaže kod astme i alergije, štiti od raka, dijabetesa, visokog tlaka, bori se s bakterijama, virusima i parazitima... I to je tek početak dugačke liste njezinih ljekovitih svojstava.

Amorphophallus 

Ova je biljka otkrivena 1878. godine u Indoneziji. Specifična je po tome što ima najveći cvijet i najneugodniji miris na svijetu. Cvijet je u prosjeku velik oko 2.5 metra, a njegov korijen teži više od 15 kilograma. Cvate samo jednom u nekoliko godina i to na nekoliko dana. „Miris“ cvijeta podsjeća na trulo meso.

Nepenthes (tropski vrčevac)
Biljka mesožderka koja lovi svoj plijen pomoću tobolca koji se nalazi na izduženom dijelu lista. Niti o njoj se ne morate posebno brinuti - ako je ostavite vani uloviti će kojeg kukca, ako ne - još uvijek joj ostaje proces fotosinteze.

Rafflesiaarnoldii (cvijet lešina)
Iako je tehnički član biljnog carstva, Rafflesia prkosi definiciji, jer nema klorofila - pa je stoga nesposobna za fotosintezu. Ustvari je parazit, jer joj je za život potrebna hrana neke druge biljke.

Dracunculusvulgaris (zmaj ili woodooljiljan)
Još jedan cvijet iznimno neugodnog mirisa, koji nestaje već nakon prvog dana, omogućujući vam da uživate u egzotičnoj ljepoti ove neobične biljke! Lijepo zeleno lišće pojavljuje se u ožujku, dok ćete na cvijet morati pričekati do svibnja.

Biljka Muholovka
Možete ih naći posvuda u svijetu. Ove jedinstvene biljke mesožderke privlače svoje žrtve sa slasnim nektarom, ili bar tako insekti misle. Kada se insekt približi „ticala“ se zatvore, ubodu ga, puste enzim i proces probave može početi.

Hydnoraafricana
Hydnoraafricana je parazitska biljka koja napada korijenje i manje grmove u pustinjama južne Afrike. Veći dio ove biljke nalazi se ispod zemlje. Na površini je samo cvijet koji opojnim mirisom privlači kukce. Čak i plodovi, kojima dozrijevanje traje dvije godine - rastu pod zemljom.

Welwitschiamirabilis
Ova prastara biljka danas raste na malom prostoru u pustinji uz obalu Atlantskog oceana u Namibiji i južnoj Angoli. Iako na prvi pogled tako ne izgleda – u pitanju je drvo. Cijelu biljku predstavlja vretenasto korijen-stablo i dva neprestano rastuća lista, koja izgledaju kao dvije velike zavijene trake duge 2–4 metra, tako da podsjeća na gomilu smeća.

Venerina muholovka
Najpoznatija biljka mesožderka na svijetu. Kada kukac sleti nadraži osjetne dlačice, klopka se brzo zatvori i ulovi kukca. Ako kukac uspije pobjeći, klopka će se otvoriti polagano, nakon otprilike dva sata. Ako je kukac ulovljen, biljka će iz posebnih žlijezda izlučivati enzime koji razgrađuju bjelančevine uhvaćene životinje. Proces probavljanja traje od 4 do 10 dana. Jedan listić, odnosno klopka, dok ne uvene - može probaviti 3 do 4 insekta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju