U vinariji Tonković svojim su vinima željeli su prenijeti priču o nasljedstvu i tradiciji. Kadarka se prije uzgajala diljem Slavonije i Vojvodine, dok je iz vinograda nisu izgurale mnogo jednostavnije sorte za uzgoj. Opstala je u Mađarskoj, iako u manjem obimu. U oživljavanje zaboravljene kadarke obitelj Reljković-Tonković ulazi vrlo ozbiljno. Od odabira najpogodnijeg tla za pozicije vinograda do biranja sadnica uključeni su internacionalni stručnjaci: profesori s mađarskog agronomskog fakulteta te vinski konzultanti iz španjolske Rioje. Jedan od najambicionizijih butiknih projekata regije, posvećenih isključivo kadarci započinje 2006. s prvim zasađenim lozama.

Kadarka ima mnogo specifičnosti, prvenstveno kod uzgoja. Zbog gustih i zbijenih bobica na grozdu, vrlo je osjetljiva na plijesan i druge bolesti u vinogradu. Sa španjolskim konzultantom i voditeljem vinograda Krisztianom Juhaszom ove godine u vinogradima vinarije Tonković odlučili su odstraniti velik dio lisne mase kako bi zrak lakše cirkulirao te onemogućio pojavu bolesti. Ovdje, kažu, još uvijek eksperimentiraju s metodama vinogradarenja, pokušavajući pronaći najbolju metodu za tu vrlo zahtjevnu sortu za uzgoj.

Velik dio lišća maknut je s loza

Da idu u jako dobrom smjeru, pokazuju priznanja koja vina ove vinarije ostvaruju na svjetskim natjecanjima. Tonković Fantazija 2012. osvojila je srebrnu medalju, a Tonković Rapsodija 2013. brončanu medalju na nedavno održanom Decanter World Wine Awards 2017.

Pjeskoviti Bački Vinogradi

Oko 10 hektara vinograda Tonković smješteno je odmah pored Subotice. Na pjeskovitom tlu bogatom podzemnim vodama kadarka daje elegantna, dominantnije voćna i iznimno pitka vina. Upravo je to najveća prednost kadarke – svileno mekani tanini neprimjetni na nepcu, niži postoci alkohola i osvježavajuća voćnost. Osnova etiketa Fantazija Tonković, vino koje s lakoćom možete upariti s ljetnim jelima i ribom. Na nosu se osim te delikatne i očuvane voćnosti, višanja i tamnijeg crvenog voća, pojavljuju zemljani tonovi, začini, a sve je vrlo precizno usklađeno. Fantazija odležava u već korištenim 300 litarskim bačvama mađarskog hrasta. Njihovo najbolje ocijenjeno vino može se pronaći po cijeni od 90-ak kuna u hrvatskim vinotekama.



Koncentriranija i ozbiljnija etiketa Rapsodije Tonković posebna je selekcija grožđa iz različitih dijelova vinograda, ovisno o položaju podzemnih voda. Rapsodija odležava u novim 300-litarskim hrastovim bačvama i vrlo uspješno daje ozbiljniju notu vinu, bez narušavanja prepoznatljive elegancije, lakoće tako prepoznatljive za kadarke ove vinarije. Uz začinske note, drvo i kožu, voće se itekako nazire. Kao i Fantazija, ovo je fantastično vino za hranu.
Raritetan Icon 2011., premium linija Kadarke, proizvedena je u samo nekoliko stotina butelja. Limitirana linija, koju rade u dobrim godinama i iz posebnih selekcija u vinogradu, kadarka koja može biti još godinama.



Kadarka Tonković pije se i u bordoškom muzeju vina La Cité du Vin

Najbolji vinski centar na svijetu, onaj bordoški La Cité du Vin na vinskoj karti restorana Le 7 i vinoteci Latitude 20, pored samo 800 svjetskih etiketa uvrstio je i kadarku vinarije Tonković. S bordoških vinskih lista veselimo se vidjeti je i u restoranima regije poput Čarde Pikec koju smo posjetili tijekom putovanja u Vojvodinu. Kadarke ovog stila odličan su pratitelj hrani. U Srbiji još nekoliko vinarija već ima ili priprema svoje etikete Kadarka, a ponovno se vraća i u slavonske vinograde.

Potencijal ove sorte za proizvodnjom elegantnih i pitkih vina u skladu sa sve većom potražnjom na tržištu zasigurno najavljuje samo njezin rast. Kadarka je dobar odgovor na elegantan stil crnog pinota i bit će odlična svim ljubiteljima laganijeg stila crvenog vina. Naša je preporuka da je svakako kušate rashlađenu ovih ljetnih mjeseci!

Još vinskih priča potražite na Martininu blogu Pret-a-wine, Facebook stranici i Instagram profilu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju