• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Vino iz pijeska: Sada je najbolje vrijeme da probate Kadarku Tonković

U pjeskovitim Bačkim Vinogradima susjedne Vojvodine butikna vinarija Tonković proizvodi isključivo vina od kadarke. Ova elegantna crvena vina s manjim postotkom alkohola upravo su ono što nam sada treba u čaši!

Punkufer avatar placeholder
Martina Miličević 7.07.2017 08:59 komentari
viber Created with Sketch.
Vinarija Tonković - 5
Vinarija Tonković - 5 (Foto:Martina Miličević)

Galerija Vinski podrum 7 Salaš u Vinariji Tonković 7 Fiš paprikaš - Čarda Pikec 7 Riblji čvarci - Čarda Pikec 7

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama... Kladeščica - 11 Kamo na izlet? Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore


U vinariji Tonković svojim su vinima željeli su prenijeti priču o nasljedstvu i tradiciji. Kadarka se prije uzgajala diljem Slavonije i Vojvodine, dok je iz vinograda nisu izgurale mnogo jednostavnije sorte za uzgoj. Opstala je u Mađarskoj, iako u manjem obimu. U oživljavanje zaboravljene kadarke obitelj Reljković-Tonković ulazi vrlo ozbiljno. Od odabira najpogodnijeg tla za pozicije vinograda do biranja sadnica uključeni su internacionalni stručnjaci: profesori s mađarskog agronomskog fakulteta te vinski konzultanti iz španjolske Rioje. Jedan od najambicionizijih butiknih projekata regije, posvećenih isključivo kadarci započinje 2006. s prvim zasađenim lozama.

Kadarka ima mnogo specifičnosti, prvenstveno kod uzgoja. Zbog gustih i zbijenih bobica na grozdu, vrlo je osjetljiva na plijesan i druge bolesti u vinogradu. Sa španjolskim konzultantom i voditeljem vinograda Krisztianom Juhaszom ove godine u vinogradima vinarije Tonković odlučili su odstraniti velik dio lisne mase kako bi zrak lakše cirkulirao te onemogućio pojavu bolesti. Ovdje, kažu, još uvijek eksperimentiraju s metodama vinogradarenja, pokušavajući pronaći najbolju metodu za tu vrlo zahtjevnu sortu za uzgoj.

Velik dio lišća maknut je s loza

Da idu u jako dobrom smjeru, pokazuju priznanja koja vina ove vinarije ostvaruju na svjetskim natjecanjima. Tonković Fantazija 2012. osvojila je srebrnu medalju, a Tonković Rapsodija 2013. brončanu medalju na nedavno održanom Decanter World Wine Awards 2017.

Pjeskoviti Bački Vinogradi

Oko 10 hektara vinograda Tonković smješteno je odmah pored Subotice. Na pjeskovitom tlu bogatom podzemnim vodama kadarka daje elegantna, dominantnije voćna i iznimno pitka vina. Upravo je to najveća prednost kadarke – svileno mekani tanini neprimjetni na nepcu, niži postoci alkohola i osvježavajuća voćnost. Osnova etiketa Fantazija Tonković, vino koje s lakoćom možete upariti s ljetnim jelima i ribom. Na nosu se osim te delikatne i očuvane voćnosti, višanja i tamnijeg crvenog voća, pojavljuju zemljani tonovi, začini, a sve je vrlo precizno usklađeno. Fantazija odležava u već korištenim 300 litarskim bačvama mađarskog hrasta. Njihovo najbolje ocijenjeno vino može se pronaći po cijeni od 90-ak kuna u hrvatskim vinotekama.



Koncentriranija i ozbiljnija etiketa Rapsodije Tonković posebna je selekcija grožđa iz različitih dijelova vinograda, ovisno o položaju podzemnih voda. Rapsodija odležava u novim 300-litarskim hrastovim bačvama i vrlo uspješno daje ozbiljniju notu vinu, bez narušavanja prepoznatljive elegancije, lakoće tako prepoznatljive za kadarke ove vinarije. Uz začinske note, drvo i kožu, voće se itekako nazire. Kao i Fantazija, ovo je fantastično vino za hranu.
Raritetan Icon 2011., premium linija Kadarke, proizvedena je u samo nekoliko stotina butelja. Limitirana linija, koju rade u dobrim godinama i iz posebnih selekcija u vinogradu, kadarka koja može biti još godinama.



Kadarka Tonković pije se i u bordoškom muzeju vina La Cité du Vin

Najbolji vinski centar na svijetu, onaj bordoški La Cité du Vin na vinskoj karti restorana Le 7 i vinoteci Latitude 20, pored samo 800 svjetskih etiketa uvrstio je i kadarku vinarije Tonković. S bordoških vinskih lista veselimo se vidjeti je i u restoranima regije poput Čarde Pikec koju smo posjetili tijekom putovanja u Vojvodinu. Kadarke ovog stila odličan su pratitelj hrani. U Srbiji još nekoliko vinarija već ima ili priprema svoje etikete Kadarka, a ponovno se vraća i u slavonske vinograde.

Potencijal ove sorte za proizvodnjom elegantnih i pitkih vina u skladu sa sve većom potražnjom na tržištu zasigurno najavljuje samo njezin rast. Kadarka je dobar odgovor na elegantan stil crnog pinota i bit će odlična svim ljubiteljima laganijeg stila crvenog vina. Naša je preporuka da je svakako kušate rashlađenu ovih ljetnih mjeseci!

Još vinskih priča potražite na Martininu blogu Pret-a-wine, Facebook stranici i Instagram profilu.
 

  • #piće
  • #pret a wine
  • #Vino
  • #vino iz pijeska
  • #vinarij tonković
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Izlet na jezero
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Puno okusa
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Za pola sata
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neće vam ništa
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji će vas osvojiti orasima i karamelom
Nostalgija na tanjuru
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji ćete pripremiti za tren
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U Bedekovčini ubio ženu pa sebe
SLIJEDI OČEVID
Strava u Zagorju! Ubio ženu pa sebe, cure detalji zločina
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
opasna bolest
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
Pucnjava u Australiji
VIŠE JE ŽRTAVA
UZNEMIRUJUĆE SNIMKE Najmanje 10 mrtvih u pucnjavi na popularnoj plaži! "Izbjegavajte područje"
show
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
Simona Mijoković snimljena na zagrebačkoj špici
rijedak izlazak
Simona Mijoković iznenadila pojavom na špici: Detalj u njezinoj ruci ukrao je pažnju
zdravlje
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
Visceralna mast
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
zabava
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Wow!
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Ova snimka dvoboja između orke i morskog psa pokazuje prirodu u svom najopasnijem stanju
Wow!
Ova snimka dvoboja između orke i morskog psa pokazuje prirodu u svom najopasnijem stanju
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Preslatko!
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Nova nada za pacijente
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
ANTONIO, NEDOSTAJAO SI!
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
tv
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
Kumovi: Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
KUMOVI
Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
putovanja
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Brineta iz Zagreba u bež kombinaciji i robusnim Ugg gležnjačama
Tip-Top
Kombinacija brinete iz Zagreba pravi je primjer kako izgledati top i kad je zima, pogledajte čizme
Recept za bajadera tortu bez pečenja
Divota!
Teško je riječima opisati koliko je dobra: Pročitajte recept za kremastu i raskošnu bajaderu bez pečenja
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
sve
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
ANTONIO, NEDOSTAJAO SI!
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
Premijera terana Santa Lucia 2017. - 6
Santa Lucia

Najljepša posveta Istri i teranu: Nova zvijezda koja mijenja budućnost hrvatskog vinarstva

“Za mene je Teran Santa Lucia u ovoj fazi jedan dugoročni znanstveno eksperimentalni projekt uz pomoć kojeg želim doći do spoznaja o maksimalnom potencijalu te sorte", otkriva Gianfranco Kozlović o novoj zvijezdi iz svojeg podruma... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Rizling raj(n)ski - 3 Hrana i piće
    Veselimo se reprizi

    Rizling Raj(n)ski: Festival posvećen velikoj sorti koji je oduševio vinske poznavatelje

  • Vruća sangrija Hrana i piće
    Začinjena i tako fina

    Bolje od kuhanog vina? Recept za vruću sangriju idealnu za hladnu zimu

  • Premijera terana Santa Lucia 2017. - 6 Hrana i piće
    Santa Lucia

    Najljepša posveta Istri i teranu: Nova zvijezda koja mijenja budućnost hrvatskog vinarstva

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close