Čarima prosecca posvećena je obitelj Moretti Polegato, vlasnici Ville Sandi koji se vinom bave već naraštajima, a u njihovoj proizvodnji prožima se kultura i strast cijele vinske regije u kojoj se Villa Sandi nalazi.

Vlasnik proslavljenog branda i vinarije, gospodin Giancarlo Moretti Polegato, u povodu proslave desete obljetnice Ville Sandi u Hrvatskoj posjetio je Zagreb. Tijekom vođenog kušanja i svečane večere istaknuo je kako ponosno nastavlja obiteljsku tradiciju, kombinirajući inovacije i istraživanja s poštovanjem i ljubavlju prema baštini i teritoriju.

Osim što je prosecco primamljiva kombinacija kvalitete i cijene, on odiše finom svježinom i ležernošću zbog koje ga mnogi s užitkom pijuckaju uz ručak ili večeru. Prepoznali su to i potrošači iz više od devedeset zemalja tržišta na kojima je prisutan brand Villa Sandi.

Prilikom proslave deset godina Ville Sandi u Hrvatskoj predstavljene su etikete Prosecco Doc Treviso Il Fresco Millesimato, Villa Sandi Il Fresco Rose Doc, Valdobbiadene Prosecco Superiore Docg Extra Dry, Valdobbiadene Prosecco Superiore Docg Millesimato 2015, Valdobbiadene Superiore Di Cartizze Docg i Valdobbiadene Prosecco Superiore Docg Cuvée.

Čar je vrhunskog prosecca u tome što – bilo da se poslužuje kao aperitiv, na kraju obroka ili u nekom od sljedova jela – njegova prirodna kiselost i svjež okus diskretno upotpunjuju gastronomski užitak, nipošto ga ne nadvladavajući.

Posjed Montello e Colli Asolani u samom je srcu područja Montello gdje obitelj uzgaja važne crvene sorte poput cabernet sauvignona, cabernet franca i merlota. No, najpoznatiji su njihovi aduti svijetli, zlaćani pjenušci koji se proizvode od istoimene aromatične sorte grožđa poznate i pod nazivom glera. Prosecco je često laganiji i aromatičniji nego mnoga druga pjenušava vina, a proizvodi se s različitim razinama slatkoće odnosno suhoće.

Da bismo istinski cijenili živahnost prosecca, bitno je prepoznati ga kao jedinstvenu kategoriju – to nije šampanjac, niti to namjerava biti. Osim geografske, osnovna je razlika između prosecca i šampanjca u metodi dvostruke fermentacije. Dok se šampanjac najčešće proizvodi klasičnom champagne metodom kod koje je prva fermentacija u bačvi, a druga u boci, prosecco se u većini slučajeva dobiva charmat metodom kod koje se druga fermentacija događa u bačvama od nehrđajućeg čelika pa u vinu nastaju mjehurići prije punjenja u boce.

Najcjenjeniji je prosecco od grožđa iz ekskluzivnih vinograda koji se prostiru padinama u području Cartizze u općini Valdobbiadene te uživaju grand cru status. Tamošnji prosecco ima prestižnu oznaku Superiore DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), odnosno najvišu talijansku oznaku kvalitete vina kojom se potvrđuje kontrolirano i zajamčeno podrijetlo.

Najnagrađivaniji je prosecco Ville Sandi Cartizze Vigna La Rivetta, kojeg je ugledni enološki časopis Wine Spectator u travanjskom izdanju 2016. godine ocijenio najvišom ocjenom 90/90.

Prosecco pod punim imenom Villa Sandi Brut Valdobbiadene Superiore di Cartizze Vigna La Rivetta opisuju „fino kremastim, s bogatim notama glazirane marelice, slanih badema i parfea od limuna, s daškom guave“. Skladno je to pjenušavo vino slamnato žute boje; svježe, suho i oštro, ali istodobno blago i prepuno voćnih senzacija. Taj pjenušac potječe s imanja Vigna la Rivetta s jedinstvenom blagom mikroklimom i iznimno plodnim tlom.

U vina Ville Sandi nisu utkani samo vrhunsko vinarsko umijeće i čudesno podneblje nego i bogata povijest u kojoj se čovjek, priroda i arhitektura oduvijek nadopunjuju u savršenoj harmoniji. Vinarija Villa Sandi ujedno je turistička atrakcija, smještena u istoimenu velebnom plemićkom ljetnikovcu iz 1622. godine, prekrasno očuvanom biseru arhitekture okruženom zelenim morem od stotinjak hektara vinograda.

Luksuzno imanje svojevrstan je vinarski epicentar talijanske pokrajine Veneto u mjestu Marca Trevigiana, u bujnom brdovitom području poznatom kao Vrt Venecije, a nalazi se šezdeset kilometara sjeverno od toga veličanstvenoga povijesnoga grada.

Posebna su atrakcija Ville Sandi podzemni podrumi stari tri stoljeća koji se protežu kilometar i pol ispod dvorca. Savršen je to okoliš za odležavanje i starenje vina zahvaljujući optimalnoj prirodnoj vlažnosti i konstantnoj temperaturi.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju