Provozati se na pravom, adrenalinskom rollercoasteru u Hrvatskoj, dosad je bilo nemoguće, no ekipa Punkufera posjetila je Fun Park Mirnovec, prvi zabavni park u Hrvatskoj koji, između ostalog, nudi i takvu vožnju. No, nismo ga samo posjetili, već smo i snimili sve što taj zabavni park nudi budućim posjetiteljima.

Četvrtak, 10:30 sati ujutro, sunce i žega već su nepodnošljivi, a mi stižemo u Fun Park Mirnovec, zabavni park smješten nadomak Biograda na Moru, uz Jadransku magistralu na putu prema Pakoštanima i Šibeniku. Uzbuđenje raste, a odmah po dolasku uočavamo glavne atrakcije parka i već kalkuliramo tko će ići na što.

Na ulazu u park, dočekuje nas Hrvoje Herceg, zadužen za PR Fun Parka Mirnovec te nas nakon srdačnog pozdrava, uvodi u prvi zabavni park ove vrste u Hrvatskoj, a i šire. Razgovaramo o završnim radovima u parku, neumoljivoj žegi već tako rano ujutro, no prva postaja nam je ipak razgovor s direktorom parka, Borisom Kovačekom.

Gospodin Kovaček nam pojašnjava da će u subotu, 15. srpnja, Fun Park Mirnovec zapravo imati svoj takozvani "soft opening" (mekano otvorenje). To zapravo znači, kako se radovi u dijelu parka još uvijek dovršavaju, posjetiteljima će biti otvoreni sadržaji koji su dovršeni. Prije nego li pomislite čemu onda posjetiti zabavni park koji nije dovršen do kraja, iz prve ruke vam možemo jamčiti da će sadržaji koji su spremni za posjetitelje, biti i više nego dovoljni za svakog i za sve uzraste. Ako nam ne vjerujete na riječ, dovoljno je da pogledate video koji smo napravili kako bi dočarali sve što smo prošli, a prošli smo sve.

"Pravo otvaranje će biti kad završimo još jednu atrakciju, koja još nije gotova", rekao je Kovaček. Pod tom atrakcijom mislio je na još jedan rollercoaster, kineskog dizajna, koji bi svakog posjetitelja trebao izvrtiti do nemila i nedraga, pri brzini od oko 45 kilometara na sat. U parku tu atrakciju nazivaju "alienom" (izvanzemaljcem) i vjerujemo da će biti jednako zabavan i uzbudljiv kao i ostale u parku.

"Park je spreman. Sve su atrakcije na mjestu i testiramo ih već nekih mjesec dana. Čišćenje je pri kraju i ovi zgodni mladići (pokazuje na radnike) čiste krug. Veselimo kao i svi koji su dosad kupili karte na našim web stranicama i čekamo da dođu", rekao nam je vidno zadovoljan direktor zabavnog parka.

Kovaček pojašnjava da je park izgrađen do stanja u kojem smo ga i sami zatekli, u svega godinu i nekih mjesec dana. "Na to smo izuzetno ponosni", istaknuo je.

Kovaček naglašava i da san o otvaranju takvog parka u Hrvatskoj traje već nekakvih deset godina i koji je počeo s Franjom Koletićem, vlasnikom svjetski poznate tvrtke za pirotehniku, "Mirnovec Pirotehnika". "Ja sam se priključio prije dvije i pol godine", kaže Kovaček.

Projekt Fun Parka Mirnovec radio je gospodin Franco Barazzoni, koji je napravio preko 50 zabavnih parkova diljem svijeta. "Priprema projekta trajala je dugo, jer vjerujemo da će par i dugo trajati", naglasio je Kovaček.

Za tematski izgled parka i opći njegov dojam, zadužen je Nedjeljko Mikac, profesor likovne kulture. On i njegov tim su predložak talijansko-američke tvrtke Baursa, morali pretočiti u realne mogućnosti i približiti se svjetskim standardima. "Bio je to velik izazov i lijepa prilika da budem dio tog projekta. Sve nas to pomalo vraća u djetinjstvo. Poput građenja kula u pijesku s jednim puno ozbiljnijim predznakom", pojašnjava Mikac. U potpunosti se slažemo s njegovim zaključkom, jer je opći dojam i više nego pozitivan.

Dakle tematski, park je smješten između piratskog, western i svemirskog ugođaja.

Iako je Mirnovec Pirotehnika glavni investitor tog zabavnog parka, pirotehnike neće biti na otvaranju, odnosno ne u sezoni požara, pojašnjava Kovaček.

Pogledajte i ovih 5 preludih vožnji u zabavnim parkovima koje ne bi trebale postojati.

Moj prvi rollercoaster

Prva atrakcija koju smo posjetili zove se "Tornado" i riječ je, u biti, o adrenalinskom klatnu koje se naginje i do kuta od 120 stupnjeva i na kojoj se pritom sjedala koja su napravljena ukrug, okreću oko središnje osi. Bit je da iskusite isti tretman kao i astronauti koji se pripremaju za misije u Zemljinoj orbiti. "Tornado" je ujedno i jedina atrakcija na koju se nismo odvažili, iako su nam operateri rekli da neće dizati ljuljačku na 120 stuppnjeva, već samo na 90. Svi imamo svoje limite, odnosno, nikad od nas astronauta.

Ipak, ponos zabavnog parka, koji je utkan i u njegov logo, zove se "Big Blue". Riječ je o velikom rollercoasteru. To nisam mogao propustiti, dok je kolegica Anamaria velikodušno ponudila da će ostati na tlu i snimiti moj pothvat. Uspinjuči se prema vrhu rampe u prvom redu "Big Bluea", priznajem gospodinu Kovačeku da mi je to prva vožnja rollercoasterom u životu i da nemam blage veze što da očekujem. "Okej, prestat ću pričati, vidim da vam je napeto", našalio se gospodin Kovaček.

Dolaskom do pregiba, zavrtila mi se kultna stvar legendarnih Maidena, "Aces High", u glavi i taman kad sam pomislio - ufuraj se u ulogu pilota u kokpitu, krenulo je poniranje. Brzina koju "Big Blue" postiže jest preko 70 kilometara na sat, a prva adrenalinska prepreka jest luping, kojeg nisam praktički niti osjetio, jer se od kretanja do kraja lupinga, nisam niti snašao. Nakon toga krenula je serija oštrih zavoja, koji su dizajnirani tako da vas baš trznu, ako ste nespremni. Vožnja završava s dva puna kruga spusta nadesno i zaustavljanjem, kakvo se valjda iskusi kad piloti slijeću na palubu nosača zrakoplova - dakle vrlo naglo. Sve u svemu, vožnji dajem čistu peticu, no priznajem pristranost, ako zbog ničeg drugog, onda zbog prvog takvog iskustva.

Za romantičare - Adrijino oko

Nakon toga, ukrcali smo se na idući atrakciju nazvanu "Adria Eye". Riječ je o kolu promjera 30 metara, s kojeg se vidi čitav arhipelag otoka oko Biograda i Pakoštana. Napravili smo dva kruga vožnje u godnoli i pošteno se nadivili pogledu koji puca s vrha te vožnje. Za one romantičnije, to je neizbježna vožnja.

Pored Adrijinog oka, nalazi se atrakcija koju se djeca direktora parka nazvala "Toplomjer" od milja. Riječ je o ringišpilu koji se zove "Sky Flyer" i koji posjetitelja digne na visinu od 45 metara i vrti u krug dosta dugo. Dovoljno da potvrdite fenomenalnu panoramu s Adrijinog oka. Za razliku od Adrijinog oka, na "Toplomjeru" ili "Sky Flyeru", nećete moći ispoljiti romantiku, jer će vas prije obuzeti adrenalin. Da, moja malenkost se zavrtjela na 45 metara visine, dok je kolegica Anamaria i dalje junački sve snimala s tla.

Pirati s Mirnovca

Iako smo doista prošli sve atrakcije, istaknuli bismo još dvije kao one koje morate jednostavno posjetiti. Prva je zapravo rollercoaster za djecu, koji je oblikovan u broj 8 i koji je odlična uvertira za "Big Blue". Druga je, prema mišljenju ekipe Punkufera možda i najzabavnija od svih, takovani "bumper boats" te piratska borba brodovima. Bumper Boats su toliko zabavni da vas živa sila iz njih neće izvući van, a kako su oboružani vodenim topovima (ne onima koje koristi interventna policija, zaboga), uvijek se možete i osvježiti od neumoljive ljetne vrućine. Piratski brodovi, s druge strane, osmišljeni su kao velika pomorska bitka te su isto tako naoružani vodenim topovima, a posjetitelji mogu sudjelovati u toj bici i s obale, jer su po dva topa smještena na molovima s dvije strane arene. Totalna ludnica i vrhunska zabava.

Otkrijte i ovih top 3 prijedloga za dobru ljetnu zabavu s prijateljima i obitelji

Predana ekipa, čija srdačnost nema granica

Ako se pitate tko je imao toliko živaca i vremena da nas puna tri sata, po najjačem suncu vodi po čitavom parku i pojašnjava sve njegove detalje, onda tu moramo spomenuti ranije spomenutog Hrvoja Hercega, čovjeka zaduženog za PR Fun Parka Mirnovec. Osim što nas je strpljivo vodio posvuda, još se konstantno javljao na mobitel, zbog upita građana o otvorenju i cijenama karata. Vjerujte, mobitel mu je zvonio na svakom koraku. Nas doista ne čudi i zašto.

"Procjena za ovu godinu je negdje oko 180 tisuća posjetitelja. Velik je interes, svakodnevni su upiti i pozivi, što emailom ili putem društvenih mreža", ističe Herceg. S procjenama je, kaže zadovoljan i vjeruje da je to dobar brojj posjetitelja za prvu sezonu zabavnog parka. Očekuje i povećanje posjetitelja u narednim sezonama.

"Radujemo se našim prvim posjetiteljima i našoj prvoj sezoni", poručuje na kraju Herceg.

Broj karata je ograničen dnevno, na 500 do 1000 posjetitelja. Karte se, kao što smo ranije spomenuli, mogu kupiti na web stranicama parka i putem stranice entrio.hr. Cijena karte za odrasle jest 120 kuna, a za djecu ispod 14 godina 110 kuna. Da, to je cjelodnevna karta, znači, ostajete i uživate do mile volje.

Mi se samo možemo nadovezati i reći - sad kad je napokon jedan takav zabavni park u Hrvatskoj, priuštite si to iskustvo i posjetite ga. Nećete požaliti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju