Jeste li znali da je Šibenik jedan od najstarijih hrvatskih gradova na Jadranu koji se prvi puta spominje na Božić 1066. godine u darovnici Petra Krešimira IV? A da se baš zbog te darovnice naziva Krešimirovim gradom? A da je do prve polovice 17. stoljeća bio jedan od najvećih gradova na obali? Naravno da jeste. A, da li znate što ove godine Šibenik sprema svojim gostima za Uskrs?

Šibenik je grad poznat po mnogim znamenitostima koje svake godine privlače sve više posjetitelja. Najveća turistička atrakcija, ali i povijesna znamenitost, Šibenika zasigurno je katedrala sv. Jakova koja se smatra najznačajnijim graditeljskim ostvarenjem 15. i 16. stoljeća na području Hrvatske, a koja je 2000. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa.

Obalno područje grada Šibenika karakterizira vrlo razvedena obala prepuna manjih i većih otoka. Na području šibensko-kninske županije, čije je Šibenik administrativno središte, nalaze se čak dva nacionalna parka. NP Kornati i NP Krka, ali i park prirode Vransko jezero. Kornati su najrazvedeniji otočki sustav na Mediteranu u čijem sastavu se nalazi preko 10 posto svih naših otoka, pravi raj za nautičare, ronioce i jedriličare. Krka je poznata po svojim slapovima, najpoznatiji je Skradinski buk, ali i po otočiću Visovcu na kojem se nalazi franjevački samostan iz 17. stoljeća.

Zbog svoje pozicije Šibenik je kroz svoju povijest bio meta napada mnogih naroda zbog čega je razvio veličanstvenu fortifikacijsku arhitekturu. Tako danas vizuru grada krase četiri utvrde – utvrda sv. Nikole, tvrđava sv. Mihovila, tvrđava sv. Ivana i tvrđava Barone. Najpopularnija od svih je tvrđava sv. Mihovila na koju se možete popeti i s koje se pruža predivan pogled na cijeli zaljev, ali i grad, dok je tvrđava Barone obnovljena i otvorena za sve posjetitelje od početka veljače ove godine.

Tradicionalno se Uskrs slavi u Šibeniku velikim uskršnjim doručkom koji u potpunosti prati tradicionalne dalmatinske blagdanske običaje. Tako će turistička zajednica Šibenika u suradnji s Udruženjem obrtnika grada pripremiti veličanstvenu trpezu koja će uključivati tradicionalna uskrsna jela. Glavni specijalitet, uz pogaču, dalmatinski pršut, kuhana jaja i sireve, biti će fritaja od čak 5 tisuća jaja, pancete i šparoga. Cijeli program odvijat će se na Trgu Pavla Šubića I., a počinje u 10.30 sati. Program će svojim nastupom obogatiti Dječji zbor Cvrčak, Etno igraonica Balarin, Šibenska narodna glazba, a tradicionalno šibensko kolo izvesti će Kulturna udruga Šibenske šuštine, dok će sve začiniti Klapa Sebenico.

Za tu priliku hotel Jadran, koji je smješten na samoj Rivi u centru Šibenika, pripremio je posebnu ponudu za svoje goste. Tako će vas počastiti uskršnjim doručkom na sam Uskrs, ulaznicama za tvrđavu sv. Mihovila (za 2 osobe), ali i organiziranim obilaskom grada uz vodiča.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju