Osim što je veliki broj mediteranskih i jela iz ostalih kuhinja teško zamisliti bez nezamjenjivog okusa češnjaka, jedna je od najzdravijih namirnica koju odlikuju antibakterijska, antivirusna i antioksidativna svojstva. Ali kako zbog njegovog specifičnog mirisa koji dolazi uz usta ne biste bili i 'anti' poželjni u društvu, isprobajte ove korisne savjete!

1. Peršin
Ovaj će vam zeleni začin biti dostupan ne samo u vlastitoj kuhinji već i u restoranu jer se često koristi i za ukrašavanje jela. Žvačite ga odmah kako biste ga zahvaljujući moćnom osvježivaču klorofilu kojim obiluje neutralizirali nepoželjan dah.
Ako ste kod kuće slobodno u usta stavite listiće s desetak petiljki u usta, a ako ga kojim slučajem nemate u svom hladnjaku posegnite za začinima poput anisa, metvice, klinčića ili kardamoma.

2. Limunada ili kriška limuna
Limunada će vam pomoći neutralizirati dah češnjaka, ali samo ako u sebi sadrži pravi sok limuna.

Gazirani sokovi ili radleri u tome vam neće pomoći, tako da se u restoranu radije odlučite za mineralnu vodu s kriškom limuna kako biste mogli isisati njegov sok.

3. Topli čaj
Prilikom uklanjanja jakog daha iz usta najviše pomaže zeleni čaj. Njime ćete isprati ulje iz češnjaka koje se zadržalo na jeziku ili zubima.

Ukoliko niste ljubitelj zelenog čaja gotovo jednako djelotvoran je i onaj od metvice, a ako niti on nije po vašem ukusu odlučite se za bilo koju drugu vrstu čajnog napitka koji neće biti toliko učinkoviti kao navedeni, ali će vam barem malo pomoći u osvježavanju usne šupljine.

Osim ovih pomagača nakon jela, svakako operite zube, očistite ih zubnim koncem te usnu šupljinu isperite vodicom za usta. Tek tada možete biti sigurni da je od češnjaka ostalo samo ono pozitivno koje već opskrbljuje vaše tijelo, dok je jedina negativna nuspojava sigurno isprana i uništena, kažu na portalu Zadovoljna.hr!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju