Ako želite doprinijeti svijetu i održivosti, jedan od najboljih načina svakako je da ne bacate hranu, ili da je bar to maksimalno smanjite. E pa, možete početi već i od češnjaka, jer ljuska (ili kora) koju ogulite i bacite, itekako može poslužiti za neke druge stvari…

Londonski kuhar Alessandro (koji se na društvenim mrežama naziva SpicyMoustache) podijelio je svoje najbolje savjete za korištenje češnjaka – a njegovo je glavno pravilo da nikad ne baca ljusku.

Većina nas iskoristi unutrašnjost češnjaka i baca "koru", jer smatra da se s njom ne može ništa naročito postići.

Međutim, prema Alessandru, ovu „potpuno jestivu“ ljusku možete koristiti na razne načine, od izrade vlastitih začina do dodavanja u temeljac.

Kako iskoristit cijeli češnjak?

Kuharov savjet je da veliku šaku ljuski češnjaka i luka (iako ne morate koristiti oboje) operete i osušite te ih pečete u pećnici oko pet minuta na 160 stupnjeva.

Nakon što su suhe i hrskave, izblendajte kore u fini prah, dodajući sol, papar, papriku i čili u prahu. Takvu mješavinu začina možete koristiti na razne načine i kao dodatak raznim jelima, a Alessandro kaže kako je izvrsna za krumpiriće.

Češnjak Češnjak (Foto: Shutterstock)

Kuhar također preporuča da budete kreativni i koristite različite mješavine mediteranskog bilja, masala mješavinu ili vlasac i kopar, kao i da svakako kušate mješavinu „kako biste dobili najbolji rezultat."

Ako vam se to čini kao previše truda, višak ljuski češnjaka jednostavno možete dodati začinskom bilju, povrću i kostima. Kuhajte nekoliko sati, procijedite i dobili ste domaći temeljac koji je savršena baza za juhe i variva. Može se i zamrznuti.

Za manje od 1 eura: Deset supermoći korijena s kojim se lakše "preživljava" zima Torta od čokolade, đumbira i čaja Đumbir Škampi na tajlandski +1 Naribani đumbir daje pikantan okus ramenu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju