Sirevi s plemenitom plijesni

Rochefort, Camambert, Brie, Gorgonzola... Deseci, pa i stotine sireva sa svih strana Europe mame svojim teškim tustim vonjevima da se udavimo u fantastičnim okusima koje su teškim radom stvorili mlijeko, gljivice i njihovi prijatelji u procesu zrenja. Jer posni sir je skroz cool stvar, a ovo je čista perverzija. No, problem nastaje jer je tim gljivicama sasvim ugodno i u našim ustima, pa maženje nakon bogate sirne večere i nije neka sreća...

Kava
Iako je zbog kofeina savršen booster organizma, tjerač na mjesto gdje i kraljevi idu na ono mjesto, fantastičnog senzualnog mirisa, i kiselo gorkastog, intenzivnog okusa – kava kod većine ljudi podiže nivo kiseline u ustima. Pogotovo u kombinaciji s cigaretama, ili ako dugo niste jeli. Pa je romantika nakon tako ispijene šalice kave jednaka udvaranju otvorene boce Acceta balsamica... Izbjegavati.


Janjetina
Nema kontinenta na kojem janjetina nije specijalitet, ali malo gdje ima takav kultni status kao u našim krajevima. Svježe. Mlado meso izloženo višesatnoj rotaciji i podlijevano svim i svačim, samo po sebi ima nevjerojatnu aromu i intenzivan vonj, ali ono što najviše utječe na zadah i desetak sati kasnije jest – sljubljivanje s mladim lukom. I pivom. I općenito, niste za intiman razgovor s osobom koja je jela, recimo, brokulu...

Jetrica sa češnjakom
Makedonija prema mišljenju autora ima najbolje teleće i svinjske jetre u regiji jer koriste obilne količine ulja, perčina i češnjaka kojim ih zalijevaju netom što ih skinu s vatre. Ta kalorična, ubojito savršena kombinacija koja spaja žilavo, otporno meso s prirodno finom, neopisivom ljutinom i svježinom, jednostavno se ne da riječima opisati. Ali, češnjak. Lijek za sve, od prehlade do grlobolje, srca i vida - jednostavno nije i lijek za lakšu komunikaciju. Poput poljubaca spaljenih kočnica...


Ćevapi s lukom
Punkufer je ovisnik o ćevapima, žao nam je što to vrijeđa vaše osjećaje, ali toma nema pomoći. Mljeveno meso u suradnji s malo sode bikarbone, soli i još pokojim tajnim dodatkom, po nekima se treba miješati već u smjesi s lukom, dok neki na to padaju u nesvijest. I dok mi i dalje poput svetoga Grala tražimo savršen ćevap po cijelom svijetu, o nečemu se nikako ne moramo brinuti. Ne moramo se brinuti da ćemo išta osvojiti nakon ubojite porcije s više luka - ne sarajevskog sitno kosanog, nego zagrebačkog luka, u velikim, debelim listovima/trokutima.

Uglavnom, lijepo je jesti stvari koje miriše samo vama, ali treba misliti i na okolicu, pa ne budite lijeni i nakrcajte džepove Orbit žvakama – ne zauzima puno mjesta, a djeluje. Provjereno!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju