Spiti Valley na Himalaji u sjevernoj Indiji smatra se jednim od najviših naseljenih područja na svijetu. Riječ je o hladnoj planinskoj dolini u Himachal Predeshu u kojem su životni uvjeti surovi.

U njemu se posebno ističe selo Hikkim, koje je zabilježeno na svjetskim kartama kao mjesto s najvišim poštanskim uredom, a koje se izdiže na 4400 metara nadmorske visine.

Ljudi tu žive skromno, nemaju pristup internetu, a tek na nekim dijelovima može se dobiti signal za pozivanje mobitelom. Upravo zato poštanski ured igra važnu ulogu u povezivanju izoliranog stanovništva s ostatkom svijeta.

Ne samo da lokalci koriste ured za slanje pisama i stavljanje novca na štedni račun već mjesto posjećuju i poneki uporni turisti kako bi poslali razglednicu svojim voljenima iz najvišeg poštanskog ureda na svijetu. Stanovnici u Spiti Valleyu su navikli na izolaciju i teške uvjete života Stanovnici u Spiti Valleyu su navikli na izolaciju i teške uvjete života (Foto: Getty Images)

Do Hikkima ne vodi kvalitetna cesta, pa su poštari – ima ih dvoje – prisiljeni svakoga dana pješačiti na desetke kilometara po zavojitom i nepredvidljivom terenu kako bi poštu prebacili u Kazu, iz čega se autobusima distribuira dalje u ostatak zemlje i svijeta.

Bez imalo sumnje, poštari u Hikkimu odrađuju jednu od najtežih ruta od svih svojih kolega.

Zimi pak napadne toliko snijega da je pristup selu nemoguć, pa poštanski ured može biti zatvoren i po nekoliko mjeseci.

Kako izgleda najviši poštanski ured na svijetu, pogledajte u videu s YouTubea.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju