Umjesto sira, maslaca i vrhnja kremasti rižoto napravite s dodatkom indijskih oraščića i delikatesnog francuskog kvasca.

Donosimo vam recept za fini rižoto u kojem glavnu ulogu imaju gljive.

Sastojci za jesenski rižoto:

U trendu Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Složenac od naribanih tikvica Najlakši recept Izvana hrskav, a iznutra mekan i sočan: Naribajte tikvice i napravite ovaj neodoljivi ljetni složenac

500 g arborio riže
3 žlice biljnog ulja
1 l povrtnog temeljca
1 manji luk
6 češnja češnjaka
1 paprika
100 g indijskih oraščića
2 žlice delikatesnog francuskog kvasca
400 g šampinjona
1 žlica svježeg timijana
1 manja glavica brokule
sol i papar po želji

Priprema:

1. Operite gljive i brokulu, posušite ih papirnatim ručnikom i zamotajte u aluminijsku foliju. U alumijsku foliju zamotajte i češnjeve češnjaka u kori.

2. Stavite ih u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva. Brokulu i gljive pecite oko desetak minuta, a češnjak ostavite u pećnici barem 20 minuta.

3. Pečeni češnjak (bez kore) pomiješajte s povrtnim temeljcem, indijskim oraščićima, delikatesnim francuskim kvascem, soli i paparom. Lagano zagrijte dobivenu smjesu.

4. U tavi za pripremu rižota ulijte malo ulja, nasjeckani luk i papriku te pirjajte sve zajedno oko četiri minute.

5. Smanjite temperaturu i ubacite rižu u tavu. Tostirajte rižu oko pet minuta dok svako zrno ne postane prozirno.

6. Počnite postepeno ulijevati smjesu na bazi indijskih oraščića uz povrmeno miješanje dok ne potrošite svu tekućinu. Ako smatrate da je rižoto presuh, slobodno dodajte još malo vode.

7. Rižoto se na ovaj način kuha dvadesetak minuta.

8. Poslužite ga toplog uz komadiće pečenih gljiva i brokule te malo nasjeckanog timijana. Dobar tek!