Punjene paprike kraljice su ljeta, a kako bi bile još ukusnije, recept možete malo zakomplicirati. Trud se nagrađuje krepkim, punim okusom koji se savršeno nadopunjava s kremastim pireom. Umak koji se tradicionalno radi tek od rajčice i malo brašna nadopunite mirisima i okusima slanine ili mesa.
Umjesto vode koja se dodaje zajedno s pasiranom rajčicom poslužit će temeljac ili višak bistre juhe od mesa i povrća. Savršen je dodatak i slanina koju trebate narezati na kockice, popržiti i zatim dodati ostale sastojke za umak.
Volite li ljuto, uz slaninu možete dodati i ljute papričice. Mađarski kuhari savjetuju i da sačuvate malo slanine za nadjev i pomiješate je sa smjesom mesa i riže. Odličan je dodatak i ulje aromatizirano ljutim papričicama i češnjakom, koje će također podignuti cijelu kombinaciju.
Puni okus dat će i namaz od pečenog češnjaka. Uzmite cijelu glavicu, odrežite joj vrh pa nakapajte maslinovim uljem. Zamotajte u foliju ili papir za pečenje pa pecite oko pola sata. Češnjak će se pretvoriti u pastu, nju istisnite iz češnjeva, razmutite u malo pripremljenog umaka od rajčica pa ulijte u posudu s paprikama.
Najbolji je umak od rajčice onaj domaći, a kako bi bio što intenzivniji, dodati mu možete i nekoliko sušenih rajčica koje će mu dodatno naglasiti okus.