Zanimljiv trend, pokrenut u Aziji, počeo je osvajati cijeli svijet. Radi se o takozvanim „Cat cafe“ kafićima koji se na prvi pogled po ničemu ne razlikuju od ostalih, ali u njima zapravo slobodno hodaju mačke koje gosti mogu dragati i igrati se s njima. Iako je ideja započela kao pružanje mogućnosti zaposlenim osobama koje nemaju vremena za vlastitog ljubimca da uživaju u druženju s mačkama, ubrzo je osvojila sve ljubitelje životinja, od odraslih do djece. Stoga ne čudi što danas ima više od stotinu „Cat cafea“ samo u Tokiju.

Kafići osim dijela za druženje često imaju i knjižnice, kao i dijelove gdje je moguće kupiti suvenire i uspomene što je pravim ljubiteljima ovakvih mjesta izrazito važno. Budući da je dokazano da draganje mačke smanjuje stres ne čudi što su kafići postali pravi hit, posebno među zaposlenima. „Kafić je u prvom redu namijenjen ljudima koji mnogo vremena provode na poslu i putuju pa se ne mogu brinuti za vlastitog ljubimca. Također, ideja je odlična za roditelje s malom djecom.

Naravno, u cijeloj su priči najbitnije ipak same mačke. Briga za ljubimce u kafićima je na prvom mjestu, a uzimaju se one bez doma koje vole biti okružene s puno ljudi. Svi se u „Cat cafeu“ s ljubimcima mogu družiti koliko žele, a postoji samo jedno pravilo. Ako mačka nije raspoložena za igru, ne smije je se gnjaviti.

Prvi je takav kafić otvoren 1998. godine na Tajvanu, a koncept se vrlo brzo proširio i na ostale zemlje dalekog istoka. U Europi su se kafići takve vrste počeli otvarati tek nedavno, a prvi je predstavljen u Beču. Postali su posebno popularni u Londonu, a 2011. je otvoren i „Cat's Republic“ u St. Petersburgu u kojemu se posjetiteljima na ulazu čak mjeri dob u mačjim godinama, a četiri mačke od ukupno njih osam u kafiću stigle su iz poznatog muzeja Hermitagea gdje su prije lovile miševe.

Iako je svaki od kafića specifičan na neki svoj način, svi zajedno promiču ideju da je „Cat Cafe“ poseban po jedinstvenom doživljaju jer je to mjesto potpuno drugačije od vanjskog svijeta gdje posjetitelji barem nakratko mogu zaboraviti na sve probleme.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju