Poljska je jedna od većih država u Europi, i po veličini i po broju stanovnika. U njoj živi više od 38 milijuna ljudi, dok u glavnom gradu Varšavi sa širim gradskim područjem živi nešto više od 3 milijuna stanovnika. Poljska sela, gradići i gradovi imaju podjednako turističkog potencijala, a Varšava obiluje zanimljivim mjestima i mogućnostima, a ovo je samo sedam mjesta koja biste trebali obići u predivnoj poljskoj prijestolnici.

1. Spomenik Varšavskom ustanku

Varšava je u svojoj burnoj povijesti preživjela mnoge crne scenarije, a jedan od njih bio je 1944. godine kada je razrušena skoro do temelja. Jedan od najvažnijih spomenika postratne Varšave i ujedno najposjećenijih obilježja grada jest Spomenik Varšavskom ustanku, koji predstavlja jedan dio vojnika koji aktivno sudjeluju u borbi i drugi dio koji se povlače u šaht. Spomenik se nalazi odmah preko Palače pravde, a želite li saznati više o Varšavskom ustanku, pogledajte poljski film Warsaw ’44.

2. Upoznajte život u Poljskoj za vrijeme komunizma

Nakon rušenja u Drugom svjetskom ratu Varšavu je dočekala potpuna obnova, zbog čega ju često zovu Gradom Feniksom. Osim toga, dočekala ju je i komunistička era. U varšavskoj četvrti Praga možete pronaći mali muzej Czar PRL s mnogo izložaka koji vjerno dočaravaju život za vrijeme komunizma. Riječ je o prikazu tadašnjeg tipičnog doma, a možete kupiti čak i vodu u originalnoj boci iz 1960. godine.

Varšava - 4 Varšava - 4 (Foto: Getty Images)

3. Mali pobunjenik

U ratu i borbi protiv okupacije grada borili su se svi: muškarci, žene i djeca. U sjećanje na sve žrtve tog horora postavljen je spomenik naziva Mali pobunjenik. Riječ je o dječaku s prevelikom kacigom kakvu su nosili ratnici i s oružjem u rukama, a smatra se da je riječ o Anteku, 13-godišnjaku koji je ubijen u kolovozu 1944. Nalazi se u ulici Podwale.

4. Muzej postera

Doba komunizma između 1950. i 1960. za Poljake je bilo sivo i turobno, pa su stanovnike privlačile boje tematskih umjetničkih djela za najavu filmova, predstava i glazbenih postera izložena na zgradama kina i kazališta koja su bila dopuštena i otvorena. Popularnost ovog medija dovela je do godišnjeg natjecanja, a onda i do otvorenja Muzeja postera. Upravo je taj muzej bio prvi takve vrste u svijetu, a posjetiti ga možete i danas u četvrti Wilanow.

5. Srce velikog skladatelja

Jeste li znali da je poznati svjetski skladatelj i pijanist Frederic Chopin rođen u mjestu kraj Varšave? Velik dio svog života proveo je u Parizu i tamo stvorio većinu svojih djela, no domovinu je uvijek nosio u srcu. Pokopan je na francuskom groblju Pere-Lachaise, a njegovo je srce navodno Chopinova sestra u staklenci s konjakom prokrijumčarila u rodnu Poljsku prema skladateljevoj želji. Danas se nalazi ugrađeno u zid crkve sv. Križa u Varšavi gdje ga mnogi posjećuju.

6. Lazienki park

Jedno od najljepših mjesta u gradu zasigurno je Lazienki park koji se sastoji od prekrasnih vrtova, livada, jezera, drvoreda i građevina, a nalazi se u središnjem dijelu grada. Vrtna vila Bijela kuća izgrađena je između 1774. i 1776., a osim arhitekture, veoma je zanimljiva i njezina unutrašnjost. Još je zanimljivija Palača na vodi, najznačajnija građevina u parku, klasicistička zgrada pretvorena u muzej.

7. Varšavska stara gradska jezgra

Stari grad najživopisniji je dio grada – on vrvi bojama, ljudima i raznim događanjima. Prostire se od Barbakana do središnjeg trga kojim dominira Kraljevski dvorac. Veoma je zanimljiva, iako tužna, činjenica da je većina ovih zgrada za vrijeme rata uništena, ali nakon toga i ponovno obnovljena ili iz temelja sagrađena. Među njima je i Kraljevski dvorac, koji danas služi kao muzej.  

Stambena zgrada toliko velika da mora imati svoj poštanski broj! Edificio Copan - 2 Edificio Copan - 1 Edificio Copan - 4 +1 Edificio Copan - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju